Іспанія: Острів Мальорка


Острів Мальорка (Mallorca або Majorca) лежить в центрі архіпелагу і є найбільшим з Балеарських островів (площа 3,6 тис. кв. Км). Це досить гористий острів, більше 70% території якого зайнято горами заввишки до 1445 метрів (гора Майор).
Північно-західне узбережжя повністю зайнято хребтами Серра-де-Трамунтана, в центрі лежить обширний останцеві масив, а південно-східне узбережжя обрамлене ланцюгом невисоких і сильно зруйнованих гір Серрес-де-Льевант. На північ від Пальми лежить родюча рівнина Ес-Пла, триваюча на північному березі, по берегах заток Польенса і Алькудіа. Острів рясніє бухтами і затоками різних розмірів, по берегах яких простяглися вервечки пляжів, як маленьких і кам'янистих (часто зустрічаються на північному заході), так і протяжних піщаних (південна і північна частини острова).







Пальма-де-Мальорка (Пальма) - столиця архіпелагу і один з найбільших портів Середземномор'я, що вважається до того ж і одним з найдавніших. Головна точка тяжіння навколо столиці острова - безсумнівно, пляжі. Вздовж узбережжя затоки Бадія-де-Пальма тягнуться першокласні пляжі Пальма-Нова, Кан-Пастіль, Сареналь та інші (загальна довжина придатного для відпочинку узбережжя на цьому маленькому острові становить 554 км!). Тут завжди кипить життя, збудована безліч фешенебельних готелів і пансіонатів, а двері ресторанчиків і кафе практично не зачиняються. Також можна відвідати симпатичний зелений містечко Андрач і довколишній курорт Сант-Ельм з пташиним островом Драгонера. Цікаво, що для захисту від піратів міста на Мальорці спрадавна будували в деякому віддаленні від узбережжя, тому в наші дні ніщо не заважає забудовувати розкішні берега острова готелями і курортними зонами.




Візитною карткою північно-західної частини острова є значний гірський ланцюг Серра-де-Трамунтана з красивими піками і морськими кручами, зарослими оливами та цитрусовими долинами, а також безліччю колоритних містечок і сіл. Навколо міста Сольер (Soller) можна побачити колоритне гірське село Дея біля підніжжя величної гори Тейше і монастир Вальдемосса (Реаль-Картуха-де-Хесус-де-Назарет, XVII-XVIII ст.) На північний захід, монастир Льюк (XIII в. ) - найважливіший центр паломництва на острові, старовинне місто Польенса з його монастирем Ерміта-де-Ностра-Сеньйора-дель-Пуіх (XVIII в.) і першокласний курорт Порт-де-Польенса з наймальовничіших підковоподібним затокою на північному сході.

У лежачої на півночі острова бухті Алькудіа цікавий невеликий однойменний містечко. Звідси можна відправитися на морську екскурсію уздовж узбережжя або на територію природного парку Сабуфера, який охороняє останню ділянку диких боліт, які колись покривали все північне узбережжя затоки.





Південно-східне узбережжя Мальорки майже суцільно порізане вузькими бухтами, які є залишками річкових долин, що сформувалися в часи, коли рівень Середземного моря був набагато нижче, ніж сьогодні. Зараз ці красиві і відокремлені затоки перетворилися на зони спокійного пляжного відпочинку, все розвиток яких стримується лише відносної важкодоступністю багатьох берегів. В самому центрі узбережжя лежить містечко Порто-Крісто, прибережні схили біля якого рясніють прекрасними печерами - у них навіть проводяться концерти класичної музики. У 20 км північніше, в пагорбах, лежить стародавнє місто Арта з його хаотичними вузькими вуличками, знаменитої святинею Сантуарі-де-Сант-Сальвадор і розкопками доісторичного поселення Сес-Пассес.

На острові дві офіційні мови - кастильська (іспанський) і каталонська, а місцеві жителі вважають за краще говорити на своєму майоркінском діалекті. Втім, весь обслуговуючий персонал острова, аж до покоївок, стерпно говорить на декількох іноземних мовах. Особливо поширені англійська, німецька та французька.

Особливу славу Мальорці приносить те, що саме тут, у замку Марівент кожен серпень відпочиває королівська сім'я у повному складі. У цей час проводиться вітрильна регата з їх участю на Кубок Короля, а в замку Альмудайна проходять офіційні прийоми королів Іспанії.

Детальніше: http://guide.travel.ru