Регіони Австрії: Бургенланд

Замок Кровавої графині 
Невелика федеральна провінція Бургенланд (www.burgenland.at) знаходиться на самому сході країни, на кордоні з Угорщиною, Словаччиною та Словенією. Протягом багатьох століть входила до складу Угорщини, ця земля була передана Австрії наприкінці Першої світової війни на підставі підсумків досить спірного з юридичної точки зору плебісциту.
 Незважаючи на явну двомовність області (до цього часу близько 15% населення складають угорці та хорвати), культура Бургенланда мало чим відрізняється від решти частини Австрії. А ось природні умови помітно інші - це єдиний майже повністю рівнинний регіон країни - тут немає жодного пагорба вище 629 метрів, та й клімат дещо сухіший, ніж в інших місця.

Озеро Нойзидлер-Зе
Особливу привабливість Бургенланду надає єдине в Західній Європі степове озеро Нойзидлер-Зе (Нойзідлер, Neusiedler See, Ferto), що лежить в 16 км на схід Айзенштадта. Оточене з усіх боків заростями очерету, солончаковими ставками і болотами, це широке (довжина - 33,5 км, ширина - 12 км, площа близько 315 кв. Км.), але мілке (до 1,8 м) озеро представляє собою свого роду екологічний феномен. Це четвертий за розмірами озерний басейн Центральної Європи, при цьому воно не має ніяких річок, що живлять його водою (найбільший водотік - струмок Вулька), не має і стоку, проте рівень води відносно постійний.

Вода тут солона, але в ній привільно живуть численні прісноводні види риби - у Західній Європі більше немає водойм з такими параметрами. Тому озеро і його околиці включені до Списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО та охороняються відразу двома заповідниками - національним парком Нойзидлер-Зе - Зевінкель з австрійського боку і Ферте-Ханшаг з угорською. Озеро сильно заросло очеретом і тому є прекрасним місцем для життя великої кількості тварин, риб і рідкісних птахів (близько 300 видів!), А також улюбленим місцем відпочинку австрійців.


Уздовж берега прокладена екологічна стежка (загальна протяжність близько 100 км), по якій можна проїхати на велосипеді, коні або кінному візку і побачити наймальовничіші місця узбережжя і заповідників. Обов'язково варто відвідати старе місто Нойзідль-ам-Зе (Нойзідль-ам-Зеє) на північному сході і бароковий палац у Хальбтурне (Halbturn, 1711 р.), Базиліку Фрайенкірхен (XVI-XVII ст.) У 8 км на схід Подерсдорф (Podersdorf-ам-Зеє , Patfalu), відому виноробну поселення Мербіш-ам-Зе (Morbisch-ам-Зеє) на південному заході, старий торговий центр Руст (Rust, Ruszt), приємний монастир у Лоретто (Loretto, 1651 р.) і поселення Санкт-Маргаретен ім- -Бургенланд (Sankt Margarethen їм Бургенланд) з її екопарках "Казковий ліс" на заході. Чарівності регіону додає і гряда вапнякових пагорбів, що проходять по півночі і північний захід уздовж берегів Нойзидлер-Зе. Ці височини завжди були рубежем оборони між степовиками порожні (порожньо - "степ", угор.) І німецькими землями, тому тут досі тягнеться ціла низка старих замків і монастирів.

Південний Бургенланд в цілому мало відвідується іноземцями, хоча дуже гарний - низка зелених пагорбів, лісів, виноградників і багатих сільгоспугідь розбавляється безліччю старих містечок і селищ, в чиєму образі явно простежуються мадярські і слов'янські корені. Тут варто відвідати містечко Райдінг (Рейдерство, Doborjan) з його прекрасним будинком-музеєм Ференца Ліста в особняку XVI століття. Потім можна побувати в містечку Локкенхаус.


У 15 км на захід лежить містечко Бернштайн, що отримав своє ім'я від стародавньої "Бурштинової дороги", що зв'язувала берега Балтики з Адріатикою. У 12 км південніше знаходиться оточений стіною місто Штадтшлайнінг, в старому замку якого розташовується фінансований ЮНЕСКО Австрійський центр з вивчення світу і вирішенню конфліктів (ASCPCR). А трохи західніше (10 км на південь від Бернштайна) розташований відмінний курортне містечко зі складною назвою Бад-Тацманнсдорф, що славиться своїми мінеральними водами.

У 35 км на південний захід Айзенштадта можна виявити найбільшу фортеця Бургенланда, що підноситься над містечком Ландзе (Landsee).

На самому півдні Бургенланда, більш ніж в 50 км на південь від Бад-Тацманнсдорфа, лежить невелике місто Гюссинг, що розкинувся навколо мальовничого середньовічного замку.


У 6 км на північний захід від міста розташувався музей під відкритим небом села Герерсдорф (Gerersdorf Bei Gussing), в якому зібрано понад 20 критих соломою традиційних будівель з усього регіону. А в 5 км на північний схід від Гюссинг, між містечками Урберсдорф (Urbersdorf) і Стаузе (Stausee), велика лісова зона була виділена під свого роду відкритий зоопарк Naturpark Gussing, в якому містяться представники рідкісних і зникаючих видів тварин, серед яких дикі коні , червоні олені, буйволи, європейський бізон та інші. Найкращий час для відвідування парку - сутінки, коли багато тварини виходять з гущавини і їх можна вільно розгледіти з численних пішохідних доріжок, що перетинають всю область.

Детальніше: http://guide.travel.ru