Міста Фінляндії: Хельсінкі


Хельсінкі (заснований в 1550 р.) розташований на березі Ботнічної затоки, а тому, незважаючи на свій портовий статус, славиться свіжим повітрям і прекрасними пейзажами укупі з цікавою "північної" архітектурою.



Пам'ятки Хельсінкі
Найбільш відомий архітектурний ансамбль фінської столиці - комплекс будівель в стилі ампір на Сенатській площі: Кафедральний собор, Державна рада і Університет, а в центрі площі - пам'ятник російському імператорові Олександру II. Недалеко від Сенатській площі знаходяться Ринкова площа (Kauppatori) - найяскравіше і живіше місце в Хельсінкі, а також критий ринок Kauppahalli, Президентський палац, міська ратуша, парк Еспланада ("Еспа") і символ міста - фонтан з бронзовою скульптурою "Хавіс Аманда" (1908 р.).


На березі моря розташований парк Сібеліуса, визначною пам'яткою якого є пам'ятник композитору Яну Сибеліусу, чиє ім'я носить Академія Музики Хельсінкі. Неподалік - Олімпійський стадіон, з оглядового майданчика на вежі якого (висота 72 м.) відкривається прекрасна панорама столиці. На схід від стадіону, поруч з Будинком Культури Хельсінкі, розташований Парк розваг Linnanmäki з безліччю різноманітних атракціонів, відкритих естрадних майданчиків і десятками магазинів і ресторанчиків. У 2002 році тут відкрито перший в Скандинавії морський центр Sea Life з 28 великими акваріумами. Також цікаві Міський сад, Палац "Фінляндія" на березі затоки Тееле і садиба Хайкко в 48 км. від столиці - колись улюблене місце відпочинку російської імператорської сім'ї.


У Гельсінкі більше 60 церков, з них найбільш відомі найбільший православний собор за межами Росії - Успенський кафедральний собор (1868 р.) з червоної цегли, а також одне з найцікавіших архітектурних споруд Фінляндії - вирубана в гранітній скелі церква Темппелінаукио (Temppeliaukion kirkko, "Снігова церква" або "Церква в скелі", 1969 р.), в якій часто проводяться дивовижні органні концерти.


Під егідою Фінської національної галереї об'єднані три прекрасних музею: Сінебрюховскій музей витончених мистецтв з великим зібранням західноєвропейського живопису, порцеляни, срібла і меблів, музей Ateneum (1887 р.) з колекцією фінського і зарубіжного мистецтва XVIII-XX ст. і Музей сучасного мистецтва Kiasma, що висвітлює творчість фінських художників з 60-х рр.. XX в. Не менш цікаві Національний історичний музей Фінляндії, цілком присвячений історії розвитку фінського етносу і його культурі, Музей прикладного мистецтва і промислового дизайну, а також Музей імені Амоса Андерсона (фінське мистецтво).


Найбільш популярне у туристів місце столиці та улюблене місце відпочинку жителів Хельсінкі - група островів Суоменлінна (Свеаборг) з комплексом потужної шведської фортеці Суоменлинна (1748-1772 рр..) І старої базою Балтійського флоту російської імперії, внесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зараз тут можна відвідати 4 музею, оглянути найстаріший вітрильний корабель Фінляндії - "Алма", безліч мальовничих старовинних укріплень, виставок, кафе, ресторанів і Мистецький центр країн Північної Європи.


У 5 км від центру Гельсінкі лежить острів Сеурасаарі, на якому розташований етнографічний музей під відкритим небом (має статус Національного парку) з безліччю живописних старовинних фінських дерев'яних будівель, привезених з різних частин країни. А на острові Коркеасаарі розташований один з кращих у Європі зоопарк Гельсінкі, що славиться мініатюрним міні-парком тропічного лісу "Амазонія", "Котячої долиною" та відтворення куточком болотного світу Фінляндії - "Дім бореалами". Також тут розташований приємний морський музей.


Лижні центри навколо Хельсінкі
Serena Ski
Мабуть, найбільш цікавий спортивний центр в Еспоо - Serena Ski, розташований на шосе Tornimäentie. 5 трас (2 зелені, 2 блакитні і 1 червона), а також парк з трамплінами та Рейлі для сноубордистів освітлені та обладнані сніговими гарматами. Працює пункт прокату спортивного обладнання, кафе і ресторан. У безпосередній близькості від Serena Ski знаходиться популярний аквапарк Serena.


Алховуорі
Найвіддаленіший на захід від Гельсінкі - лижний центр Алховуорі (Alhovuori), розташований в районі Ікка (Ikkala) на шосе Alhonkulma. Однак добралися сюди будуть винагороджені можливістю гірськолижного катання по 11 трасах (3 зелені, 5 блакитних, 2 червоних і 1 чорна), найдовша з яких - 750 м. Всі схили освітлені та обладнані сніговими гарматами. Є ігрова зона для дітей та екстрім-парк для сноубордистів. Прокладена 3-кілометрова траса для бігових лиж. Працюють прокат спортивного обладнання та ресторан.


Кауніайнен
Центр Кауніайнен (Kauniainen) розташований в Еспоо на шосе Petaksentie, в 3 км від залізничної станції Кауніайнен. Гірськолижний центр складається з всього двох невеликих схилів, зате обидва освітлені та обладнані сніговими гарматами. Є невелика кафешка. Прокату обладнання немає.

Солвалла-Свінгхілл
Гірськолижний центр Солвалла-Свінгхілл (Solvalla-Swinghill) також розташований в Еспоо, в 15 км від центру міста, на шосе Nuuksiontie. Прокладено три траси, довжина найдовшої - 450 м. Дві траси блакитні, одна червона. У кожної з них - свій підйомник. Спуски освітлені та обладнані сніговими гарматами. Працює прокат устаткування. Є невелика кафешка.

Пеурамаа
Ще один гірськолижний центр в Еспоо - Пеурамаа (Peuramaa), розташований в районі Кіркконуммі (Kirkkonummi) на шосе Peuramaantie. На курорті відкриті 7 схилів (три зелених траси, три синіх і одна червона), освітлених і обладнаних сніговими гарматами. Для сноубордистів відбудований сноу-парк. Для любителів бігових лиж прокладена лижня довжиною 4,5 км. Можливий прокат спортивного обладнання. Працює ресторан.

Vihti Ski Center
Трохи віддалений від Хельсінкі спортивний комплекс Vihti Ski Center, розташований в районі Ойаккала (Ojakkala). 6 трас обладнані сніговими гарматами і освітлені. Побудований халф-пайп. Прокладена траса для бігових лиж довжиною 9,5 км, з них 3 км освітлені. Ресторанів і пунктів прокату обладнання немає.

Клауккала
Вельми скромний спортивний центр Клауккала (Klaukkala) знаходиться на півночі Еспоо на шосе Tornimäentie. Для гірськолижного катання тут запропонований всього одна траса і невеликий сноу-парк. Відкрита невелика кафешка.

Talma Ski
Зимовий центр Talma Ski розташований у Вантаа на шосе Talmantie, в 5 км від залізничної станції Керава (Kerava). Для катання відкриті 8 спусків, найдовший з яких досягає 450 м. Всі траси освітлені та обладнані сніговими гарматами. Три схилу підходять для навчання дітей катанню на гірських лижах. Побудований парк для сноуборістов, є одна траса для могула. Працюють 7 підйомників. У Talma Ski відкриті прокат обладнання і ресторан.

Свейтсі
На північ від Гельсінкі по шосе Pujottelutie в районі Хювінкаа (Hyvinkää) знаходиться лижний центр Sveitsi (в 4 км від найближчої залізничної станції). Гірськолижникам запропоновані 4 траси (2 зелені, 1 блакитна і 1 червона), обладнані сніговими гарматами і освітленням. Побудовано рейли і халф-пайп. Справжнє роздолля для любителів бігових лиж: з 80 км прокладеної лижні 40 км освітлені. Відкрито пункт прокату спортивного обладнання, є ресторан.

Детальніше: http://guide.travel.ru