Міста Болгарії: Софія


Пам'ятки Софії
У Софії, одному з найдавніших міст Європи, безліч чудових зразків церковної і історичної архітектури. Більшість екскурсій по місту починаються від стін собору Олександра Невського (Александроневская Лавра, 1882 - 1912 рр..), Побудованого на честь 200 тис. російських солдатів, полеглих в боротьбі за звільнення Болгарії від турецького панування.
Це найбільший собор Болгарії (площа - 2600 кв. М., висота - 52 м., на дзвіниці собору встановлено 12 позолочених дзвонів, найбільший з яких важить 11 758 кг.) І найбільший православний храм на Балканах. У склепі собору знаходиться Музей ікон, а інтер'єр собору вражає багатством архітектурних форм, величним розписом, іконами і мозаїкою. За собором розташована будівля Галереї Іноземного мистецтва з обширною колекцією європейського, африканського і східного мистецтва.


Через сквер від собору знаходиться церква Св. Софії (VI ст.), Що дала назву всьому місту. У часи турецького панування до храму були прибудовані мінарети і довгий час він функціонував як мечеть, поки два землетруси ХХ століття не зруйнували мінарети, після чого мечеть була закрита. Біля стін церкви розташована Могила Невідомого солдата.


Однією з найцікавіших пам'яток столиці є побудована з червоної цегли на місці римської ротонди церква Св. Георгія - найстаріший храм Софії. На внутрішній стороні купола збереглися фрески, найдавніші з яких датуються Х століттям, а зовні збережені залишки вулиць стародавньої Сердики (римське ім'я міста). Під готелем "Ріла" виявлені руїни римської резиденції з чудово збереглася мозаїкою.


На площі Народних Зборів розташована велична будівля Національної асамблеї (1884 р.) з встановленою перед нею кінної статуєю російського імператора Олександра II. По бульвару Цар визволителям можна пройти повз російської церкви Св. Миколая (1913 р.) та Музею природничих наук, до площі Батенберг, що вважається центром Софії. На площі розташована будівля колишнього мавзолею Георгія Димитрова, напроти якого розташувалися Національна галерея мистецтв і Національний етнографічний музей в будівлі колишнього Королівського палацу (1887 р.).


У парку на схід мавзолею знаходиться Народний театр ім. Івана Вазова (1907 р.) в стилі бароко. На західній стороні площі, за будівлею Болгарського Національного банку, лежить мечеть Буюк-Джамі (1496). У районі вулиці Ларго розташовані Національний археологічний музей, церква Св. Петра Самофракийського (XIV ст.), Мечеть Лазні Баші (1576), софійська синагога (1909 р.), підземний торговий центр і ринок (1911 р.).


Найкрасивіший бульвар міста - булевард Вітоша, що йде від Кафедрального собору Св. Тижні, повз численних підземних торгових галерей, до площі Палацу Культури з пам'ятником 1300-річчю Болгарії. У лежачому неподалік будівлі Палацу Юстиції (1936 р.) розташований Національний музей історії - один з найбільших історичних музеїв на Балканах, знаменитий своєю колекцією золотих знахідок IV в. до н. е.. з розкопок у Панагюриште. У музеї зберігається також і єдина копія болгарської середньовічної хроніки - "Історії" Іоанна Скіліци - найважливішого джерела історії першого Болгарського Царства.


На вулиці Граф Ігнатьєв лежить перебудована з "Чорної мечеті" церква Св. Седмочісленніци (1528). Цікаві Ботанічний музей в Національному ботанічному саду, Зоологічний музей в зоопарку, Національний музей природної історії, Музей історії Софії, міська картинна галерея в Центральному парку, будівлі Софійського університету ім. Климента Охридського і Софійські мінеральні лазні, побудовані на місці римських терм.


Бояна
Бояна - окраїнний квартал на південному заході міста, що примикає до підніжжя гори Вітоша (2290 м). У верхній його частині знаходиться внесена до списку "світової спадщини ЮНЕСКО" маленька Боянська церква з чудовими стінними розписами XIII в. Сама гора Вітоша є традиційним місцем зимового відпочинку, тут розташовано безліч гірських готелів, підйомники, оглядові майданчики і досить розвинена інфраструктура відпочинку.


Навколо Софії
У 119 км на південь від столиці лежить знаменитий Рильський монастир (X ст.) - Один з духовних центрів країни. На його території розташовані такі унікальні споруди, як п'ятиповерхова вежа (1335 р.) з церквою Преображення, церковні брами (XIV ст., Нині зберігаються в історичному музеї монастиря), що налічує 16000 томів монастирська бібліотека, Хрельова вежа, п'яти-купольний собор Успіння Богородиці , оригінальна "магерніца" - монастирська трапезна і ін. Недалеко від Софії, в місті Перник, знаходяться руїни візантійської фортеці, а в Банкя (17 км на захід від столиці) - кращий з болгарських термальних курортів з одами "універсального" складу. У долині річки Струма (76 км на південний схід від Софії) розташований Земенській монастир (XIII ст.) З унікальною церквою Св. Іоанна Богослова, знаменитої своїми прекрасними розписами.

Детальніше: http://guide.travel.ru