Курорти Швеції: Оре


Гірськолижний курорт Оре складається з чотирьох селищ: Дувед (Duved), Тегефьелль (Tegefjall), Ope-Бю (Are By) і Оре-Бьорнен (Are Bjornen) - і п'яти зон катання: Дувед (Duved), Тегефьелль (Tegefjall), Ope -Бю (Are By), Оре-Бьорнен (Are Bjornen) і Редкулле (Rodkulle). Всі селища з'єднані між собою автобусними маршрутами. Незалежно від того, в якому селищі поселився турист, кататися на лижах він може на території всього комплексу Оре.


Оре відповідає всім світовим вимогам до високорівневому гірськолижного курорту. За найвищі технічні характеристики його часто називають "Скандинавськими Альпами". Тут вже тричі проходили етапи Кубка світу з гірських лиж (причому один з них - фінальний), а на 2007 рік призначений Чемпіонат світу з цього виду спорту. В Оре - краща в Північній Європі система підйомників, 100 км гірськолижних трас, перепад висот 900 метрів (374-1274) і гарантований сніг з листопада по травень.

Серед професійних гірськолижників, розпещених Альпами, довгий час існувала думка, що на скандинавських гірськолижних курортах взагалі і на шведських зокрема їм робити нічого. Але коли на шведському гірськолижному курорті Оре в 2001 році були проведені фінальні змагання на Кубок світу з гірських лиж, всяка упередженість зникла. Гірськолижники потягнулися переконалися в тому, що у цього курорту чимало достоїнств: різноманітні траси, немає штовханини біля підйомників, зате є маса місця для віражів, європейський рівень сервісу, відмінне технічне оснащення (підготовка схилів ратраками, освітлення трас, снегонапиленіе, автобусний трансфер між готелями і підйомниками), наявність бугелів і трас для дітей і початківців, добре продумана система підйомників. При цьому ціни нижчі, ніж в Альпах. В якості додаткового "бонусу" лижники отримують в Швеції всю скандинавську екзотику, від поїздок на оленячих упряжках до можливості покуштувати свежезакопченного лосося. Лижний сезон на шведських гірськолижних курортах триває з грудня по травень.

В Оре однаково хороші можливості для катання як на гірських, так і на рівнинних лижах. Для любителів сноуборду відкриті всі траси, але додатково є "фан-парк" і спеціальний жолоб "Сноу-крос". Лижний сезон в Оре триває з середини листопада по середину травня, коли працюють більшість підйомників.

Перепад висот - від 440 до 1420 метрів, "зелених" трас - 12, "синіх" - 39, "червоних" - 39, "чорних" - 5, цілинних - 5. Загальна пропускна здатність підйомників - 47 тисяч осіб на годину, один гондольний, один кабінний, 6 крісельних і 31 бугельних підйомників, а також один фунікулер. Ціна "скі-пас" на 6 днів - 165 EUR, вартість одного індивідуального заняття з інструктором - 60 EUR.


Оре-Бю
Оре-Бю - центр гірськолижного курорту Оре, в якому зосереджено більшість готелів, магазинів, ресторанів і розваг. Тут же розташовані найцікавіші "чорні" і "червоні" гірськолижні траси. Загальна система спусків визнана кращою в Північній Європі. На гірськолижні схили туристів доставляє фунікулер прямо з центральної площі Оре, там же розташований центральний пункт прокату. Перепад висот: 539-1429 м.

Підйомники: 1 гондола, 1 фунікулер, 1 кабіна, 5 крісельних, 9 бугельних підйомників.

Траси: 17 "синіх", 3 "зелених", 25 "червоних", 5 "чорних". Максимальна висота підйому: 1274 м. Довжина найдовшою траси - 6,5 км.

Оре-Бьорнен
У цьому селищі практично ніколи не буває вітру, так як він розташований в лощині, захищеної з усіх боків горами. Тут завжди на два-три градуси тепліше, ніж в інших селищах курорту. Оре-Бьорнен знаходиться в шести кілометрах від центру Оре, з яким налагоджено регулярне автобусне сполучення. Це місце чудово підходить сім'ям з дітьми - тут працюють дитячий майданчик, а також "Парк розваг Бьорн".

Підйомники: 6 бугельних. Траси: 9 "синіх" і дві "зелених". Максимальна висота підйому: 727 метрів.

В Оре-Бьорнен відкрито єдиний на курорті дитячий сад, де можна залишити дитину у віці від чотирьох років (c 9:00 до 15:30, з понеділка по п'ятницю - в години роботи підйомників). Тут працюють англомовні вихователі, для дітей побудовані спеціальні спуски і трамплін. Дитячий центр та дитячі підйомники розташовані в пішохідній зоні.

Дувед
Дувед - другий за величиною селище на курорті Оре, розташований в 10 км від його центру. Він особливо привабливий для компаній або сімей, в яких є шанувальники сноуборду і одночасно досвідчені лижники, любителі гострих відчуттів позатрасового катання. Із села до гірськолижних трас легко дістатися на спеціальному "трансферному" підйомнику. А вже звідти новий шестимісний підйомник доставить на вершину менш ніж за 10 хвилин. Всі сидіння захищені від вітру спеціальними "капюшонами".

Головне в Дувед - це гірськолижні схили і тиша вечорами. Спокійна, розмірене життя припаде до смаку мандрівникам, які прагнуть відпочити від суєти в колі друзів і сім'ї.

Вечірнє катання: вівторок, підйомник Hamreliften. Підйомники: 1 крісельний, 6 бугельних.

Траси: 4 "синіх", 4 "зелених", 11 "червоних". Максимальна висота, гора Мулльфьелле - 1031 м.

Тегефьелль
Ця частина курорту Оре хороша для молоді та сноубордистів, яких тут чекають відмінна "сноуборд-майданчик", "необ'їжджених" спуски і кращі інструктори зі сноуборду. У 2000 році поряд з майданчиком для сноуборду було відкрито парк розваг. Інше задоволення в Тегефьелле - катання на розріджених лісових ділянках. Все тут влаштовано так, що на лижі можна встати прямо біля порогу котеджу і одразу ж опинитися в оточенні чудової природи. З сусідньої зоною катання, Дувед, Тегефьелль пов'язаний єдиною системою підйомників, а з селищем Дувед і центром Оре-Бю - регулярним автобусним сполученням. До центру Оре звідси 5 км.


Підйомники: 4 бугельних.

Траси: 7 "синіх", одна "зелена" і три "червоних".

Детальніше: http://travel.ru