Міста Греції: Афіни


Столиця Греції - одне з небагатьох міст планети, чиє ім'я давно вже стало загальним. Історія Афін налічує понад сім тисяч років - знаменитий пагорб Акрополь, домінуючий над околицями і мав джерела прісної води, був жилий вже в епоху пізнього неоліту, а перший палац тут побудували мікенці ще в XIV столітті до н. е..
На відміну від інших мікенських центрів, Афіни не були залишені і в період дорийского вторгнення (приблизно 1200 р. до н. Е.), Що згодом послужило для місцевих жителів приводом пишатися своїм "чистим іонічним походженням". І незважаючи на те, що в епоху ранньої античності місто явно поступався за розмірами і могутності Коринфу, Фівам або Спарті, саме Афіни стали визнаним центром елліністичного світу. Тут зароджувалися "драконівські закони" і основи демократії, формувалися численні філософські та художні школи, звідси відправлялися колоністи на нові землі в Малій Азії і Причорномор'я, саме афіняни не раз ставали опорою греків в опорі іноземним загарбникам. Неодноразово зруйнований загарбниками і знову відбудований, "місто богині мудрості" мало постраждав навіть в епоху становлення християнства, коли багато стародавні пам'ятники були зруйновані або перебудовані в нові храми. Цікаво, що навіть абсолютно язичницькі за своєю суттю афінські філософські школи були закриті імператором Юстиніаном лише в 529 р. н. е.., тоді ж вперше перебудували в базиліку і Парфенон. Вторгнення турків 1456 року завдало стародавніх пам'ятників міста колосальної шкоди - Акрополь став резиденцією турецького паші, а Парфенон використовувався як мечеть, але, як не парадоксально, саме це і зберегло багато стародавні будівлі від руйнування.


Після кровопролитного повстання 1821-1834 років і здобуття незалежності в Афінах проживало тільки 5000 чоловік, а дві третини міста лежало в руїнах. У 1834 році новий король Отто переніс столицю країни з Нафпліон в Афіни, хоча населення його від цього виросло не сильно, а археологи лише намітили план розкопок стародавнього міста, майже прихованого до того часу під більш пізніми нашаруваннями. Тільки після "Малоазіатська катастрофи" сотні тисяч греків, які втекли від турецького геноциду, почали заселяти окраїнні квартали і Пірей, і саме з цього періоду Афіни почали набувати свій сучасний вигляд, хоча ще довго місто розвивалося без жодного плану, що добре помітно в наші дні. До кінця 1960-х, так звані Великі Афіни (цікаво, що по-грецьки Афіни - однина) зайняли вже всю долину між горами Пенделікон і Парніс і морем, протягнувшись на північ мало не до знаменитого Марафону. Вузькі вулиці-каньйони, індустріальні передмістя, житлові будинки-коробки і вічно висить над містом зміг (по-грецьки - "нефос") роблять Афіни не кращим місцем для відпочинку. Однак музеї та історичні пам'ятники компактної центральній частині приваблюють сюди мільйони туристів.


Пам'ятки
Акрополь
Акрополь - візитна картка і самий добре помітний орієнтир Афін. Скала Акрополя, коронованого драматичними руїнами Парфенона, стала для всього світу ім'ям прозивним, та й у кожному грецькому місті є або був свій власний акрополь, що означає просто "верхнє місто", або найбільш високу крапку. Здавна цей вапняковий пагорб з крутими схилами, що підноситься над навколишньою місцевістю майже на 160 метрів, ряснів водними джерелами і легко оборонявся, що робило його "останнім бастіоном" при нападі ворогів. Люди тут оселилися приблизно в V тисячолітті до н. е.., в микенские часи скелю зміцнили потужними стінами, а до IX ст. до н. е.. Акрополь стає серцем Афін і першого грецького міста-держави. Зараз це - найпопулярніший туристичний атракціон, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і відкритий щодня з квітня по вересень - з 8.00 до 19.00, з жовтня по березень - з 8.00 до 16.30. Вхідний квиток коштує 12 євро (також включає доступ на територію театру Діоніса, Агори, римського форуму і храму Зевса), а в дні національних свят і по неділях з листопада по березень вхід вільний.


Перше, що бачать туристи, піднімаючись на пагорб, - ворота Пропілеї (437-432 рр. до н е ...), Які були покликані підкреслити велич нещодавно збудованого (на той момент, природно) Парфенона. Їх пропорції і, головне, вперше використані доричні колони з іонічним ордером були настільки гарні, що ім'я цієї споруди увійшло в архітектурну практику як назва всіх конструкцій подібного роду. Зараз це єдиний діючий вхід на Акрополь - решта закриті щоб уникнути напливу натовпів туристів. До слова, при відвідуванні Акрополя слід враховувати, що тут збереглося таку кількість фрагментів стародавніх споруд, що вчені досі не можуть прийти до єдиної думки щодо призначення того чи іншого споруди і тим більше - його датування. Тому більшість пам'яток мають лише приблизні назви і призначення, а роботи з відновлення багатьох з них тільки починаються.

Наліво від центрального залу Пропілеї лежить Пінакотека (колись тут розміщувалася художня галерея), а наліво - кімната очікувань для паломників, які прямували до храму Афіни Ніки. А відразу за воротами видно фрагмент Священного шляху, по якому проходили великі щорічні процесії стародавнього фестивалю Афіни Панатенаік (вони ж були зображені на бордюрі Парфенона). По обидві сторони від нього до цих пір можна бачити ніші, в яких розміщувалися незліченні статуї божеств.


Простий і витончений храм Афіни Ніки (Переможниці) стоїть на крутий платформі, що виходить своїми ступенями в бік порту Пірея і затоки Сароникос. Побудований він був у 427-421 рр.. до н. е.., згодом майже повністю зруйнований турками в XVII столітті і відновлений двісті років по тому. Згідно з міфами, саме на щаблях цього храму цар Егей чекав повернення свого сина Тесея з острова Крит, і саме звідси він кинувся в море (хоча жителі Аргоса мають на цей рахунок свою думку), побачивши чорний вітрило скорботи, - на честь нього море і звуть Егейським.

Візитна картка Афін і всієї Греції - Парфенон був побудований в 447-438 рр.. до н. е.. як новий храм Афіни. У II столітті до н. е.. величний комплекс згорів, але був відреставрований, в II столітті н. е.. римляни вивезли звідси всі статуї, а в VI столітті його перебудовують у християнський храм, а потім - кафедральний собор діви Марії. Захопили місто турки перетворюють його в мечеть, а в 1687 році, під час облоги Афін венеціанцями, гарматне ядро ​​перетворило храм на руїни - турки влаштували в його стінах пороховий склад. Багато століття безцінні мармурові блоки розтаскувалися місцевими жителями, а в 1802-1812 роках британський посол Т. Елгін (Елджін) досить варварськи зняв і вивіз фриз і фронтон храму, до цих пір зберігаються в Британському музеї і Луврі. Лише в 1975 році почалися роботи з реконструкції Парфенона, які тягнуться до цих пір, причому частина стародавніх мармурів переноситься до музею Акрополя, а на їх місце ставляться точні копії, виготовлені з того ж матеріалу, видобутого в тих же каменоломнях. В даний час вхід на територію самого Парфенона заборонений.

Північніше Парфенона розташовується ще один знаменитий античний комплекс - Ерехтейон. Побудований в 421-406 рр.. до н. е., храм був присвячений відразу трьом персонажам -. Афіні, Посейдону і царю Ерехтея (хоча є версія, що останній - лише одне з імен все того ж Посейдона). Саме на місці цього храму, згідно з легендами, проходила знаменита битва між Афіною і Посейдоном за право бути покровителем міста. Посейдон подарував людям джерела (за іншою версією - фонтан, що в умовах посушливої ​​Греції було істинним чудом) - і програв, оскільки вода виявилася солонуватою. Афіна ж "поставила на кон" оливкове дерево - і подарувала не лише своє ім'я місту, а й оливу як символ всієї країни. Як би то не було, протягом багатьох століть на території Ерехтейона зберігалися найзначніші святині країни, тут же росла і олива Афіни, і бив ключ Посейдона. До XVII століття храм дійшов щодо неушкодженим, але та ж венеціанська бомбардування, що зруйнувала Парфенон, практично зрівняла з землею і Ерехтейон - більш-менш вціліли лише портик німфи Пандроси, в якому і росло дерево Афіни, а також знаменитий Портік каріатид (зараз це копії - п'ять оригіналів знаходяться в музеї Акрополя, а шоста була вивезена Елгіном разом з фризами Парфенона.

Вхід в південну частину Акрополя відкритий щодня: влітку - з 8.00 до 19.30; взимку - з 8.30 до 15.00 (вхідний квиток - 2 євро або єдиний квиток на весь Акрополь). Домінуюча структура тут - вміщає 5000 глядачів римський театр Герода Аттікуса, або "Ірод" (... Иродион, Ірода Аттіка, II в н е.), який був відновлений в середині XX століття, і зараз тут проводяться музичні та драматичні вистави Літнього фестивалю Афін . На схід лежить знаменитий театр Діоніса (IV в. До н. Е., Побудований на місці храмів на честь бога виноробства, звідки й назва), який був розрахований приблизно на 17 тисяч глядачів (20 з 64 його рядів дійшли до наших днів), а також чудова мозаїка з мармурових плит різного кольору, яку можна побачити тільки зверху. Навколо ведуться ретельні розкопки, які щороку відкривають все нові елементи древніх споруд - можна оглянути прекрасні візантійські цистерни і невелику виставкову область, на якій розміщуються фрагменти щойно виявлених статуй. Між двома театрами лежать руїни портика Євмена (II ст. До н. Е.), Над якими підносяться фрагменти Асклепион, побудованого навколо священного джерела. Поблизу, вище театру Діоніса, можна побачити вхід у величезну печеру, яку зазвичай називають Фрасілос. Імовірно, цей скельний комплекс з мармуровим фасадом і двома колонами, що датується приблизно 320 роком до нової ери, був особливим приміщенням для хору, пізніше перебудованим до каплиці Діви Марії в Скелях, але стародавня статуя Діоніса простояла тут до XIX століття, поки також не була вивезена лордом Елгіном (тепер зберігається в Британському музеї).

Новий музей Акрополя www.newacropolismuseum.gr побудований за ультрасучасним технологіям між південним схилом священного пагорба і станцією метро Akropoli. Сюди перенесені всі оригінали античних скульптур і фризів з Акрополя, реконструйовані копії "мармурів Елгіна", фрагменти скульптур старого храму Афіни (VII-VI ст. До н. Е.) І інші знахідки, зроблені на території стародавніх святилищ. Тут можна простежити еволюцію художніх прийомів і моди майже за шість століть історії Афін, розвиток архітектурних стилів античності і навіть становлення християнства на території міста - весь нижній поверх віддано під предмети, знайдені при будівництві самого музею. А трохи нижче входу на Акрополь можна виявити древню, висічену з каменю сходи, що піднімається на невисокий пагорб Ареса - місце проведення Ради знаті і засідань ареопагу древніх Афін. Пізніше тут розмістився кримінальний суд, потім стояв перська табір під час облоги Акрополя в 480 році до н. е.., а в римську епоху святий Павло саме звідси читав свою проповідь "Про невідомому бога" (Agnostos Теос, один з персонажів античної міфології). Сьогодні на цьому пагорбі, на якому зазвичай зупиняються відпочити туристи по дорозі на Акрополь, збереглося небагато від його колишньої величі. Однак з древнього пагорба відкривається гарний вид на Агору і стародавнє кладовище Керамеікос.

Плака
Агора (ринкова площа) була серцем міського життя вже в III тисячолітті до н. е.. Спочатку це був прямокутний район на північний захід Акрополя з відкритою площею в центрі, розділеної по діагоналі Священної дорогою (Панафінейський вулиця) і оточеною храмами, адміністративними будівлями і галереями магазинів. Так само як і сам ринок, це було основне місце зустрічей древніх Афін, центр суспільного і політичного життя міста, де вічно велися дискусії, розігрувалися театральні постановки, проводилися змагання атлетів, залагоджувалися справи, і просто обмінювалися плітками. Зараз це великий і заплутаний хаос руїн і руїн численних торгових і громадських будівель, що датуються VI ст. до н. е.. - V ст. н. е., відкритий щодня: влітку - з 8.00 до 19.15; взимку - з 8.30 до 15.00 (вхід - 4 євро або єдиний квиток Акрополя) .. Краща відправна точка для огляду Агори - виключно добре збережений Гефастейон, або Гефаістос (храм Гефеста, хоча бордюр прикрашений барельєфами з діяннями Тесея), що стоїть на самому західному краю стародавнього торжища. Звідси можна пройти до церкви Аї-Апостоли з фресками XI в. н. е.. біля південного входу, портику Атталі (158 г до н е., зазвичай відкритий з понеділка по п'ятницю з 11.00, а верхній поверх - ... з 9.00 до 14.30) і маленькому музею Агори (займає 10 з 21 збереженої торгової галереї району), а також просто прогулятися серед стародавніх руїн.

Нижче і на схід Акрополя знаходиться закритий для автотранспорту древній район Плака (Старе місто) з його вузькими провулками і вулицями-сходами, що піднімаються до священного пагорбу. Поряд з сусіднім торговим кварталом Монастіраки, це, можливо, сама жива і приваблива частина Афін, вічно заповнена туристами. Кращою відправною точкою для знайомства з районом можна вважати пішохідну вулицю Odhos Kydhathineon, яка починається близько англіканської і православної церков на Odhos Filellinon, йде повз відмінного Музею народного мистецтва (відкритий з четверга по неділю з 9.00 до 14.00; вхід - 2 євро) і виходить на переповнену затишними кафе вуличку Platia Filomoussou Eterias, а потім на найдовшу вулицю області - Odhos Adhrianou, що тягнеться через всю Плаку від арки Адріана повз древньої Агори.

Поблизу можна виявити з півдюжини невеликих музеїв, серед яких чудовий Центр народного мистецтва і традиції (відкритий з четверга по п'ятницю з 9.00 до 13.00 та з 17.00 до 19.00, у суботу та неділю - з 9.00 до 13.00; вхід вільний), що розмістився у двох красиво відремонтованих неокласичних будівлях на Monis Asteriou музей Фрісірас www.frissirasmuseum.com, Єврейський музей (відкритий з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 14.30, по неділях - з 10.00 до 14.00; вхід - 5 євро), Дитячий музей (відкритий з четверга по п'ятницю з 10.00 до 14.00, у суботу та неділю - з 10.00 до 15.00; вхід вільний) і Грецький музей дитячої мистецтва (відкритий з четверга по суботу з 10.00 до 14.00, у неділю - з 11.00 до 14.00, у серпні закривається, вхід - 2 євро) .


У південно-східній частині Плаки височить витончений кам'яний пам'ятник Лисикрата (335 р до н е ...), Відомий також як ліхтар Діогена - єдиний монумент на честь драматичних змагань в театрі Діоніса, вцілілий до наших днів. У Середньовіччі він був вбудований як декоративний елемент в жіночий монастир капуцінок, що і врятувало його від руйнування, і багато вчених пророкують, що в околицях монастиря земля таїть ще дуже багато стародавніх афінських будівель. Відразу за рогом можна побачити також колись входила до складу монастиря церква Айія-Екатеріні - одну з небагатьох церков області, взагалі відкритих для сторонніх (з понеділка по п'ятницю з 7.30 до 12.30 та з 17.00 до 18.30, у суботу та неділю - з 17.00 до 22.00 ; вхід вільний). У центрі монастиря все ще можна розгледіти оригінальну візантійську каплицю XI століття, хоча вона вже майже прихована пізнішими конструкціями. Зовсім неподалік, за вічно забитим машинами перехрестям Amalias і Syngrou, височить 18-метрова арка Адріана (131 р. Н. Е.), В 100 метрах північніше, на території вже Нового міста (Адріанополя), розташовані сади Заппа і римські терми в III . н. е., а ще трохи далі -. Panathenaic стадіон.

Безпосередньо позаду арки підносяться колосальні стовпи храму Зевса Олімпійського, або Олімпейон (вхід з боку Vasilissis Олгас; відкритий щодня, влітку - з 8.00 до 19.30, взимку - з 8.00 до 15.00, 2 євро або єдиний квиток Акрополя) - колись найбільшого храму античного світу . Згідно з легендою, храм був побудований в 515 р. до н. е.. - 131 р. н. е.. (646 років!) На місці святилища праотця греків Девкаліона і згідно Лівю був "єдиним храмом на Землі, відплачувати належне богові". Лише п'ятнадцять з колись прикрашали храм 104 мармурових колон збереглися у своєму первозданному вигляді, але навіть вони дають уявлення про велич цієї стародавньої споруди. Поблизу археологами розкопані фрагменти оборонної стіни Афін і Пірея, значний комплекс римських терм і ворота від міської стіни класичного періоду.

На північний захід від починається хаос вулиць і провулків району Анафіотіка, який навіть самі греки нерідко звуть "кварталом без архітектора". Вибігати на більш пологу сторону Акрополя район дійсно забудовувався без жодного плану, але може бути саме це і дозволило зберегти тут кілька незвичайних пам'ятників історії. Також тут розмістилися такі відомі колекції, як музей грецької цивілізації Павла та Олександри Канеллопулос, філія Музею грецького народного мистецтва (відкритий з четверга по суботу з 9.00 до 14.30, вхід вільний) і Музей афінського університету (графік роботи дуже непостійний). Тут же розташовані римський форум (відкритий щодня: з квітня по вересень - з 8.30 до 19.30; з жовтня по березень - з 8.30 до 15.00; вхід - 2 євро або єдиний квиток Акрополя), побудований в період правління Юлія Цезаря і його наступника Августа як продовження давньогрецької Агори, його головний вхід - (... Я в до н е.) ворота Афіни Архегетіс, оточений колонадами і магазинами ринок, громадські вбиральні (... Я в н е, між іншим), бібліотека Адріана і витончена восьмикутна Башта вітрів , що представляє собою найдавніший метеорологічний комплекс на території Європи.

Навколо римського форуму в достатку зустрічаються і сліди турецького панування - Фетхіє-Дзама (. Найстаріша мечеть в Афінах, 1458 г) практично на території самого форуму, ворота і купол медресе навпроти входу на територію форуму, турецькі терми середини XV століття (відкриті в понеділок і з середи по неділю з 9.00 до 14.30, вхід вільний), а також Музей ісламського мистецтва Бенаки і колекція Грецького музею народних інструментів (з четверга по неділю відкритий з 10.00 до 14.00, по середах - з 12.00 до 18.00, вхід вільний) в прекрасному особняку XVII століття. Неподалік можна знайти і одну з найбільших ринкових областей Афін - Platia Monastirakiou, що отримала назву від невеликої церкви і монастиря (Монастіраки) XVII століття в центрі. Цей район був ринком ще в часи турків і все ще зберігає цю свою роль, правда лотки і вози змінилися магазинами і міні-ринками, але характер і атмосфера району залишилися такими ж, як і багато років тому. Тут же можна виявити візантійську церкву Капнікареа (XI-XVII ст.), Осередок спокою серед галасливих торгових кварталів - площа Platia Мітрополеос з двома соборами - (. XII-XIV ст) досить громіздким Митрополіс (. XIX в) і більш колоритним старим храмом, а також крихітну каплицю Айя-Динаміс близько Міністерства освіти та релігії на Odhos Мітрополеос.

Звідси вже всі дороги ведуть до району Синтагма (Сіндагма) і площі Конституції (Platia Syndagmatos), яка займає долину між Акрополем і пагорбом Лікавітос. Це політичне і географічне серце Афін, місце народження незалежної Греції (король Отто в 1844 році оголосив про створення конституції нового грецького держави з балкона свого палацу, розташованого саме тут), основне місце проведення демонстрацій і різних громадських заходів. За великим рахунком іноземному туристу робити тут майже нічого - постійні потоки машин і людей, тиснява, непримітні будівлі "нової архітектури" і задушливий смог - ось найбільш характерні зовнішні ознаки району. Однак хоча б побіжного огляду заслуговують будівлі Національного парламенту і готелі Grande Bretagne (єдині комплекси, які пережили післявоєнну «перебудову»), а також мальовничі Національні сади, або сади Синтагма (відкриті з сходу сонця до заходу, вхід вільний). Палацові сади (улюблений проект королеви Амалії, середина XIX ст.), Які зібрали на своїй території рослини з усіх куточків планети, кілька водойм для птахів, маленький зоопарк і ботанічний музей - все це діє і зараз, лише додалися дитячі майданчики і виставковий зал Заппа .

А схід, на іншій стороні Irodhou Attikou, височить Президентський палац, що був колись королівською резиденцією. Щонеділі (крім свят) з 10.00 до 14.00 можна побувати в саду Президентського палацу. Парк розбитий у французькому стилі і займає територію 25 акрів. У середині XIX століття тут вирощували фрукти і овочі для королівського столу, а зараз міститься більше 140 видів декоративних дерев, чагарників і кучерявих рослин, серед яких - рідкісні екземпляри і кипариси віком понад сто років. Вхід в сад вільний, але при вході необхідно пред'явити посвідчення особи або паспорт, а також для груп - попередньо домовитися про відвідування по телефону (210) 728-32-89 або (210) 722-49-39.


Північні райони
На північний захід від Синтагми починаються широкі проспекти Stadhiou, Panepistimiou (Venizelou) і Akadhimias, забудовані багатими особняками (деякі зараз віддані під музеї), галереями і магазинами. Тут можна відвідати будинок німецького археолога Генріха Шлімана (який відкрив Мікени і Трою) на Panepistimiou 12, нумізматичний музей (відкритий з четверга по неділю з 8.30 до 15.00, 3 євро) із зборами більш ніж 600 тисяч монет починаючи з мікенських часів і до наших днів, довколишній Національний історичний музей (відкритий з четверга по неділю з 9.00 до 14.00, 3 євро) на Platia Kolokotroni, Міський музей Афін (по понеділках і з середи по п'ятницю працює з 9.00 до 16.00, субота та неділя - з 10.00 до 15.00, 3 євро ) на Папаррігопулу 7. Ця область була значно реконструйована в рамках підготовки до Олімпіади, і зараз з Platia Klafthmonos відкривається чудовий вид на прекрасні неокласичні будівлі вулиці Panepistimiou, Національну бібліотеку, колоритний університет Akadhimia, будинок Академії наук з її бордюрами фронтону і гігантськими статуями Афіни і Аполлона. Неподалік лежить ще одна комерційна область - площа Platia Omonias і базарна область навколо Odhos Athinas - цілий ряд ринків і маленьких магазинів, що вважаються найбільш автентичними в грецькій столиці.

Національний археологічний музей (відкритий щопонеділка з 13.00 до 19.30, з четверга по неділю - з 8.30 до 19.30, взимку - до 15.00, 7 євро) на Oktovriou 28 вважається однією з найбагатших історичних колекцій Європи. Його інтер'єр дивно простий, але самі збори організовано дуже розумно і добре промаркировано. Цілі зали віддані під колекції певних періодів історії країни, важливе місце займають і унікальні знахідки Шлімана з Мікен і Трої, зборів скульптури різних століть і бронзових виробів, ваз і амфор, кераміки і навіть різних механічних виробів. На схід музею починаються живі квартали району Ексархія - улюбленого місця анархістів, революціонерів, художників, студентів і нонконформістів. Тут сконцентровано величезну кількість узері, нічних клубів, таверн з живою музикою, етнічних магазинчиків і крихітних вуличних ринків (найбільш відомий суботній ранковий ринок на Platia Exarhion). І над усім цим піднімається пагорб Lofostou Strefi, з якого відкриваються чудові панорами Акрополя, Лікавіта і затоки Сароникос.

Одні з найцікавіших районів Афін - квартали Тіссен, Газі та Руф - лежать західніше центру міста. Гучна нічне життя та ресторани - головні спокуси цих областей, але є також і кілька нових музеїв і галерей, насамперед концертно-виставковий центр "Технополіс" (відкритий щодня з 10.00 до 22.00) і дві філії музею Бенаки, присвячені ісламському і сучасному мистецтву відповідно . Також тут можна оглянути красиве стародавнє кладовище Керамеікос (відкрито щодня: з квітня по вересень - з 8.00 до 19.30; з жовтня по березень - з 8.30 до 15.00, вхід - 2 євро або єдиний квиток Акрополя) з невеликим музеєм, будівля Помпейона і подвійну лінію давньої міської стіни з воротами, відвідати живі таверни кварталу Ано-Петралона, Музей традиційної глиняної посуду (відкритий з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 15.00, по неділях - з 10.00 до 14.00; вхід - 6 євро) з маленьким кафе і магазином, де можна придбати відмінну кераміку, а також обширний виставково-розважальний комплекс Athinais www.athinais.com.gr у реконструйованих будинках старої шовкової фабрики.

Пішохідна вуличка Апостола Павла веде майже по краю древньої Агори і Акрополя до нового музею Акрополя і метро Akropoli на краю Плаки. Окрім живописних панорам, що відкриваються звідси вечорами, чималий інтерес представляють і численні ділянки розкопок, що простягнулися вздовж усієї дороги. Нижче церкви Айя-Марина знаходиться саме раннє святилище Зевса в Аттиці, трохи далі виявлено храм Пана, фрагменти стародавньої дороги і дві будівлі класичної епохи. Вище святилища Пана досі видно так званий фонтан Пникс - частина давньої системи труб, що забезпечували водою все місто. Мережа доріжок веде на зелений пагорб Філопапу, відомий в давнину як Холм муз, - з його зарослих сосною і кипарисом схилів відкриваються чудові види на Акрополь, особливо на заході. Вершина пагорба увінчана пам'ятником римському сенаторові і консулу Філопапасу (так афіняни звали Гая Юлія Антіоха, II ст. Н. Е.), Який чимало зробив для Афін, на захід розташувався театр Дора-Страту, а трохи нижче, за лінією давніх стін, знаходиться приваблива церква Айос-Дімітріос (XVI ст.) і кілька житлових печер, відомих як "в'язниця Сократа".

На північ від Філопапу, вище церкви, височіє пагорб Пникс, що використовувався в Афінах класичного періоду як місце проведення демократичного зборів, які проходили понад сорок разів на рік. А з заходу панораму замикає третій пагорб - Лофос-Німфон (Холм німф) - мирне місце з гарними видами на західні передмістя Афін.

На південь і схід від Національних садів лежать райони Мец і Панграті, де також збереглися деякі будівлі довоєнної пори. Старий олімпійський стадіон Панафінаікон (Panathenaic, або Калімармаро) є реконструкцією XIX сторіччя на базі класичного римського зразка. Ця ділянка використовувався з IV ст. до н. е.. саме як спортивний майданчик, але в римські часи був перебудований під гладіаторську арену, розширену при Геродом Аттиці до 60 тисяч місць. Пропорції цих древніх споруд і були повторені в 1869-1870 роках при будівництві сучасного стадіону, що є кінцевою точкою щорічного Афінського марафону. Південніше стадіону, на ізольованому пагорбі Ардітос, можна виявити руїни храму Фортуни, побудованого все при тому ж Геродом Аттиці, а також знамените Прото-Некротафіо (в буквальному перекладі - "Перше кладовище") з могилами найвідоміших людей Греції та зарубіжжя з XII по XX повік (тут поховані і Генрі Шліман, і Меліна Меркурі, і Андреа Папандреу).

Центр
Район Колонакі вважається сучасним центром міста і рясніє закладами швидкого харчування, посольствами, ювелірними магазинами і ательє відомих кутюр'є, а також престижними ресторанами. Тут же можна знайти чимало історичних об'єктів - руїни ліцею (... IV ст до н е.), в якому викладав Арістотель, ще одна філія прекрасного музею Бенаки www.benaki.gr/, маленький приватний Музей мистецтва Киклад Гуландріса (відкритий по понеділках, середах і п'ятницях з 10.00 до 16.00, по четвергах - з 10.00 до 20.00, щосуботи - з 10.00 до 15.00, 5 євро) з відмінною археологічної колекцією, нещодавно відреставрований Візантійський музей (відкритий з четверга по неділю з 7.30 до 19.30, 4 євро), Військовий музей (відкритий з четверга по неділю з 9.00 до 14.00; вхід вільний), а також Національну галерею www.nationalgallery.gr і музей Александроса Сутсоса (грецьке мистецтво з XVI століття по наші дні).

Звідси ж, з кута Odhos Aristipou, відправляється фунікулер (працює щодня з 9.00 до 15.00, відправлення кожні 20-30 хвилин, квиток - 4,5 євро) на пагорб Лікавіт (Лікавітос) - незвичайну столову скелю, овіяну легендами і міфами. Звідси, з зарослої кипарисами і сосною вершини, обплетеної цілою мережею симпатичних доріжок, що ведуть до літнього театру Лікавітос, дорогому ресторану Orizontes і невеликому білому храму Айос-Еорьос (Святого Георгія, побудований на місці стародавнього святилища Зевса), відкривається прекрасний вид на місто, гори Пелопоннесу і Аттики.

Найбільше здивування у більшості туристів зазвичай викликає яскраве життя Афін. Цей прожарений денним сонцем місто, нерідко досить задушливий і запорошений, вночі перетворюється на справжнє буйство життя - кафе та ресторани працюють до 3.00-4.00, кухня більшості традиційних таверн чудова, а пристрасть греків до живої національної музиці надає всьому цьому великий колорит. Влітку велика частина суспільного життя проходить на відкритому повітрі - чи стосується це обідів у вуличних кафе, пляжних паті або всіляких концертів і спектаклів, або відвідування барвистих базарів і живих вуличних ринків. Чимало цьому сприяє і велика система громадського транспорту, що дозволяє досягти будь-якої точки міста без особливих проблем.

Найбільш яскраві нічні заклади знаходяться навколо районів Псірі, Тіссен, Газі та Руф, в прибережних районах від Фаліроні до Варкизи, хоча клуби як такі є всюди. У вузьких провулках Плаки можна знайти чимало колоритних таверн з живою музикою, а серед висоток Омонії - сучасних ресторанів і кафе.

Пірей
Древній порт Афін Пірей з класичного періоду був з'єднаний з Акрополем цілою системою оборонних споруд, так званих Довгих стін. Сам порт був заснований на початку V століття до н. е.. Фемістоклом, який вірно оцінив потенціал трьох відмінних природних гаваней. При турках порт захирів, а його стіни здебільшого були розібрані на камінь, але з набуттям країною незалежності порт почав стрімко відроджуватися, а будівництво Коринфского і Суецького каналів, а також втеча греків з Малої Азії швидко перетворили його в один з великих транспортних вузлів країни . Сьогодні причали і доки простяглися від Перама до мису Зостір, а знаменитий недільний ринок навколо Odhos Skylitsi і колоритні квартали Пірея приваблюють безліч туристів, що сходять із суден і поромів практично в тому ж самому місці, звідки вирушали у море трієри Фемістокла або галери Неарха. А навколо маленьких гаваней Зеа (Пасалімані) і Мікролімано (Турколімано) зросли дорогі житлові квартали, буяють затишними прибережними кафе, барами та ресторанами. Тут же розташувався чудовий Археологічний музей Пірея (відкритий з четверга по неділю з 8.30 до 15.00, вхід - 3 євро) - .. Багате зібрання предметів класичного періоду (що знаходиться тут бронзова статуя Аполлона, що датується 530-520 роками до н е., вважається самої ранньої античної статуєю такого роду). Цікаво, що майже третина цих унікальних експонатів була знайдена в 1959 році при розкопках одного-єдиного прибережного складу, в якому вони, можливо, були заховані в 86 році до н. е.. при облозі Пірея військами римського консула Сулли.

Прямо над музеєм, на пагорбі, розташувалися найбагатші особняки району, а поблизу, на Akti Themistokleous, знаходиться Військово-морський музей (відкритий з четверга по суботу з 9.00 до 14.00, у неділю - з 9.30 до 14.00, 3 євро), явно більше орієнтований на молодих людей і фахівців. Звідси ж можна дістатися до знаменитого храму Посейдона на мисі Суніон та археологічного ділянки в Елефсіне (Елефсіс) на північний захід від Афін.

Туристичний офіс
Центральний інформаційний відділ Національного туристичного офісу Греції www.gnto.gr на Amalias 26 відкритий з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 19.00, у суботу та неділю - з 10.00 до 16.00; телефон (210) 331-03-92. Тут можна отримати досить інформативні карти і буклети про основні визначні пам'ятки Афін та їх околиць, а також, що важливо, дізнатися час роботи найбільш цікавих ділянок - часто воно змінюється без будь-яких причин досить сильно. Такий же офіс розташовується в міському аеропорту.

Пляжі
Фалірон (Phaliron) - найближчий до центру Афін безкоштовний пляж, а також найбагатолюдніший. Особливо складно знайти тут вільне місце у вихідні дні; залишає бажати кращого і чистота води. Піщаний пляж Лутса (Loutsa) на сході Афін також досить брудний. Однак тут можна цікаво провести вечір: вздовж набережної розташувалося безліч рибних таверн, кафе і барів. На пляжі розташовано кілька серф-клубів, відвідуваних навіть у зимові місяці. Пляж Алімос (Алімос) в південній частині Афін також дуже людний, відвідуваний місцевими жителями у вихідні дні і вечорами.


Афінські передмістя Глифада і Вульягмени (Вульягмені, більш правильне звучання - Вульямені) простяглися на схід Пірея майже на 20 кілометрів. Це узбережжя вважається кращою міський зоною відпочинку, в якій по вихідних збирається мало не половина городян, а сама східна бухта області - Варкіза - давно перетворилася на чистий і просторий морський курорт.

Кращі берега розташовані по обидві сторони півострова Вульягмени і близько Кавур (крихітний пляж Едем, що лежить практично в межах міста, має навіть престижний "Блакитний прапор" ЄС), а за Варкизи скелястий берег Ліманакія облюбували нудисти.


Майже всі хороші берега знаходяться в межах легкої досяжності від зупинок громадського транспорту Афін, однак здебільшого платні. Серед кращих платних берегів - Агіос Косма (влітку відкритий щодня з 9.00 до 20.30; вхід - 5 євро для дорослих і 2 євро для дітей), відносно тихий Астерія прямо в серце Гліфади (влітку відкритий щодня з 8.00 до 20.00; вхід у будні - 5 євро, по вихідних - 10 євро, дитячий квиток - 50% від дорослого), Вула і B (влітку відкриті щодня з 7.00 до 21.00, 4 євро) і Vouliagmeni (влітку щоденно з 8.00 до 20.00, 5 євро) біля головної дороги в Вульягмени.

Є безліч безкоштовних берегів, але вони зазвичай або скелясті, або розташовані далі від дороги.

Біля узбережжя лежить безліч невеликих островів (Флевес, арсіді, Ісіталія, Патроклос, Панайия, Егіна, Ангістріон та інші), кожен з яких може запропонувати цікаві місця для відпочинку біля моря. Але істинним центром всього цього району є острів Саламіс - стародавній Саламін, біля якого в 480 році до н. е.. грецький флот завдав нищівної поразки персам.


Детальніше: http://guide.travel.ru