Міста Бельгії: Брюссель

Брюссель (Brussels), столиця стародавнього Брабанта - культурний і політичний центр Бельгії та Європейського Співтовариства. Стару частину міста бельгійці називають "Пентагон", так як вона оточена кільцевими бульварами, побудованими на місці старих оборонних споруд.
Більшість екскурсій по місту починаються з найбільшою з площ столиці - Гранд-Плас (Гротемаркт або Велика площа), на якій розташована стара ратуша "Готель де-Віль" зі знаменитим флюгером (XV ст.), Що зображує Св. Михайла, що вбиває дракона. Тут же розташований Бродхус з музеєм міста Брюсселя і цілий квартал старовинних будівель, кожне з яких має власне ім'я




Недалеко від Гранд-Плас, на вулиці Етюв, знаходяться знаменитий фонтанчик, "візитна картка міста" - Манекен-Піс ("Пісяючий хлопчик", XVII ст.) І Палац Націй (парламент). На захід від Гранд-Плас розташована Біржа (1873 р.), одна з найпрестижніших сцен в Європі - Опера Монне, площа Рожье, церква Св. Катерини на однойменній площі, оточеній старими будинками XVII-XVIII ст., А також мальовничі, вічно загачені народом Центральні бульвари. На місці старого каналу, відразу за церквою Св. Катерини, розміщена прекрасна пішохідна зона з чудовою церквою Іоанна Хрестителя (XVII ст.) І двома маленькими прямокутними ставками, оточеними численними рибними ресторанами.





Одна з найвідоміших історичних пам'яток міста - Королівські Галереї Св. Юбера між вулицями Марше-о-Ерб і Екюйе. Це перший в Європі архітектурний комплекс із критими галереями (1847 р.), в наші дні оточений десятками художніх салонів, кафе, ресторанів і театрів. Не менш популярні у гостей міста кафедральний собор Св. Михайла (XIII-XVI ст.) І "Класичний квартал", на території якого розташовані такі знамениті пам'ятники, як Палацова площа з Королівським палацом і Палацом академій, Королівська площа, собор Діви Марії, Кокельбергская базиліка Сакре-Кер, церква Св. Якова і величезний Палац правосуддя.





На невеликій, і справді оточеній з усіх боків музеями, Музейній площі розташований палац Карла Лотарінгського і знаменитий "Провал" - підсвічений колодязь, в якому виставляється частина експонатів Музею сучасного мистецтва. На південь від Королівської площі знаходяться квартали Великого і Малого Саблона, де варто відвідати палац Егмонта (XVIII ст.), Церква Мінімальне (1715) і прекрасну готичну церкву Нотр-Дам-де-Віктуар-дю-Саблон (XVI ст.) .Величезну популярність має "Брюссельський парк" - колишній мисливський парк королівської династії, а в наші дні - класичний парк у французькому стилі, що вміщає на своїй території декілька живописних водойм, Королівський палац, Палац правосуддя, штаб-квартиру Брюссельського банку Ламбер, комплекс Парламенту (1780 р.), Парковий театр і безліч красивих ландшафтних ділянок.


У південно-східній, діловій частині міста, цікаві квартал скверів Марії-Луїзи і Амбіорікс, а також Суаньскій і Камбрскій лісу. Тисячі туристів приваблює Камбрское абатство (XIII-XVIII ст., В наші дні тут розташовані Національний географічний інститут і Камбрская вища школа витончених мистецтв) в районі Іксельскіх ставків, а також Камбрскій сквер і театр Де-Пош.На північному сході Брюсселя цікаві Ботанічний сад (1829 р.), ряд прекрасних неокласичних будинків на вулиці Мерідьєн і площі Кетеле, церква Сент-Марі (1845 р.), старовинний Малебекскій критий ринок (нині тут розташований міський концертний зал), "турецька район "між вулицями Жозафат і Філомене, церкви Св. Марії та Св. Анрі, парк Жозефа і безліч прекрасних будівель, що спускаються з пагорба по вулиці Ежен Демолдер, бульвару Ламбермон і проспекту Уар-Амуар.Західна частина Брюсселя відома церквою Нотр-Дам-де-лайк і маленьким Лайкенскім кладовищем - справжнім музеєм цвинтарного мистецтва, палацом Леопольда II (XVIII ст.) З унікальними Королівськими оранжереями (XIX ст.), Ансамблем Брюпарка, а також знаменитим Атоміума - збільшеної в кілька мільйонів разів моделлю молекули заліза, навколо якої розкинувся парк "Міні-Європа" (площа - 2,5 га.), де можна побачити всі знамениті собори Старого Світу - від Пізанської вежі до Біг-Бена. Неподалік діє тропічний цілорічний плавальний басейн "Океадіум".У Андерлехті привертають увагу Музей Еразма Роттердамського (XVI в.) На вулиці Шапітр, замок Бірсель (XIV ст.), Королівський замок Гаасбек, парк Астрід і знаменитий стадіон Koнстант Ванден Сток.Серед численних музеїв Брюсселя найбільший інтерес представляють Королівський музей витончених мистецтв з великою колекцією шедеврів світового мистецтва від Рубенса до Магрітта, Муніципальний музей в будівлі Королівського палацу (XVI-XVIII ст.), Королівський Музей Армії і військової історії, приватний Музей автомобілів у "Парку П'ятдесятиріччя ", Музей класичного мистецтва з прекрасною колекцією фламандських художників, Музей сучасного мистецтва, Інструментальний музей, Музей порцеляни на території Королівських оранжерей, Музей бельгійської династії, Королівський центральноафриканський музей (у 13 км. на схід від міста), Музей воскових фігур, Музей Орта, Королівський музей історії і мистецтв (одна з найбагатших колекцій єгипетських і античних старожитностей, китайського та доколумбового мистецтва Америки), Музей Меньє, маленький музей Іксел, Музей книги Віктоккіана, Музей повітроплавання, Музей музичних інструментів (більше 6 тис. експонатів), пивоварня Кантійон і ін.


Детальніше: http://guide.travel.ru