Міста Італії: Рим


Рим - столиця Італії і області Лаціо (Lazio, Latium) - розташований практично в центрі західної частини Апеннінського півострова, недалеко від місця впадання річки Тібр в Тірренське море.

За переказами Вічне місто був заснований 21 квітня 753 р.до н. е.. братами Ремом і Ромулом, хоча насправді його історія сягає в глиб століть значно далі. Після багатьох століть величі і процвітання, коли Рим був столицею величезної імперії, до V століття н. е.. місто практично втратив свій вплив і лише в XIX столітті, після об'єднання Італії, знову став столицею. Зараз це один з найбільших міст Європи, політичний і економічний центр не тільки Італії, але і ЄС. Проте вся його слава тримається на дивовижну історію цього міста, оспіваної в тисячах літературних творів і художніх робіт.



Пам'ятки
Головними пам'ятками міста є, безсумнівно, численні пам'ятки періоду Стародавнього Риму, серед яких зазвичай виділяються римський форум (Форо-Романо) - справжній центр не тільки стародавнього міста, а й всієї імперії, з його вівтарями Сатурна (збереглося всього 8 колон) і Вулкана, святилищем Вести, Будинком весталок, джерелом Ютурни і аркою Септимія Півночі (203 р. н. е..); знаменитий Колізей, або амфітеатр Флавіїв (80 р. н. е..) - найбільший з давньоримських амфітеатрів; "храм усіх богів" - Пантеон (27 р. до н. е.. - 125 р. н. е..) з його дивно повітряної архітектурою і могилою Рафаеля, а також найбільша споруда в районі форуму - базиліка Максенція і Костянтина (308 р. н. е..) .

Всім відомі інші безцінні пам'ятки та ансамблі античності - Палатин (місце зародження Риму як міста), одна з найстаріших доріг світу - Віа-Аппіа (IV ст. До н. Е..), Руїни базиліки Емілія (179 р. до н. Е.. ), Курія (місце проведення засідань римського сенату), колони храму Антоніна та Фаустини (141 р. н. е..), руїни храму Кастора і Поллукса (484 р. до н. е..), палац Флавія (Палаццо-дель-Флаві , I в. зв. е..), форум Августа (I ст. н. е..), форум Нерви (97 р. н. е..), арка Костянтина (315 р. н. е..), арка Тита на Віа -Сакра (81 р. н. е..), руїни форуму Траяна (107-103 рр.. н. е..) і знаменита колона Траяна (з 1587 роки її вінчає бронзова статуя святого Петра), храм Ромула (IV ст. н. е.., перебудований в християнський храм), імператорські палаци Августана, Флавія і Тіберіан на Палатине (руїни палаців збереглися лише частково - велика їх частина в пізніший час була перебудована під вілли, замки та монастирі), знаменитий стародавній іподром Циркус-Максимус (Чирко -Массімо), терми Каракалли, десятки фрагментів древніх стін і культових споруд, а також безліч інших чудових пам'ятників.


Пам'ятники середньовіччя, епохи Відродження та бароко також не менш різноманітні: катакомби, в яких ховалися від переслідувань перші християни, численні ранньохристиянські і середньовічні церкви, прикрашені прекрасними мозаїками, оточена грандіозними палацами найвідоміша площа Риму - П'яцца-Навона (XVI-XVII ст. Н . е..) з Єгипетським обеліском, церквою Святої Агнеси (1652 р.), палацом Палаццо-Памфілі (1644-1650 рр.., зараз тут розташовано посольство Бразилії) і трьома фонтанами, серед яких особливо виділяється Фонтана-дей-Кватро-Фьюмі ( "Фонтан чотирьох річок", 1651 р.); знаменита Пьяцца-ді-Спанья (площа Іспанії), від якої до церкви Трініта-деі-Монті веде грандіозна Скальянта-ді-Спанья (Іспанські сходи, 1723-1725 рр..), самий великий у Римі фонтан Треві (1732-1762 рр..) біля палацу Палаццо-Полі і церкви Сан-Вінченцо-е-Анастасіо (1650), замок Кастель-Сант-Анджело (побудований в 130 році н. е.. як мавзолей імператора Адріана, потім послідовно перебудований у церкву, фортеця і в'язницю, а зараз тут розташовані Національний військовий музей і Музей мистецтв).


Серед унікальних пам'яток Риму числяться капела Санта-Санкторум, в якій знаходиться Скала-Санта - сходи, по якій Христос піднімався і спускався чотири рази, єзуїтська церква Сант-Ігнаціо, базиліка Святого Петра-в-Ланцюгах (V ст., Всередині знаходиться мармурова скульптура Мойсея роботи самого Мікеланджело), ​​фонтан Наяди на площі Пьяцца-Републіка і фонтан "Тритон" на Пьяцца-Барберіні, терми Діоклетіана (IV в. н. е..), перетворені за проектом Мікеланджело в церкву, а також величезна безліч інших визначних пам'яток, без яких неможливо собі уявити Вічне місто.

Окремої уваги заслуговують численні церкви столиці: Трініта-дей-Монті (XV ст.), Святий Пракседи, Санта-Кроче-ін-Джерусалемме (IV ст.), Сен-Лаурентіс (Святий Лаврентій - покровитель Риму), Сен-Лоренцо-Фуорі -ле-Мура, Санта-Марія-Маджоре (базиліка Ліверія, IV ст.) та Сант-Ігнаціо (Святого Ігнатія Лойоли), базиліки Святого Іоанна Латеранського (IV ст., перебудована в XVII-XVIII ст.) і Святого Павла (IV в.), собори Святого Іоанна Хрестителя і Сан-Паоло-Фуорі-ле-Мура (Святого Павла-поза-Стен), а також знаменита Сікстинська капела (1473-1481 рр..) з розписами Мікеланджело. Також широко відомі: російська православна церква Святого Миколи Чудотворця (1823 р.), церква Святого Петра-в-вериги на Ексвілінском пагорбі, церква Доміне-Кво-Вадіс ("Куди йдеш, Господи?"), Кілька церков в ім'я Божої Матері, а також каплиця Іоанна Богослова в Єлеї, побудована на місці тортур і страти святого Івана. Втім, практично в кожному районі Риму можна знайти з десяток живописних церков, кожна з яких має свою особливу історію, тому вивчати культові об'єкти міста можна нескінченно.


Музеї та виставкові галереї Риму також входять до скарбниці світової культури. Галерея Боргезе володіє чудовою колекцією античного і барочного мистецтва, а в комплексі з Національним музеєм Вілла-Джулія (найбільша колекція етруського мистецтва) і Національною галереєю сучасного мистецтва (GNAM) утворює один з найбільших виставкових комплексів Європи. Національний римський музей представляє собою величезну колекцію археологічних предметів і знахідок, об'єднуючу музеї Палаццо-Массімо-алле Терме (найповніше зібрання античного мистецтва, нумізматики і стародавніх мозаїк в країні, а також античні скульптурні роботи), Палаццо-Альтемпс (скульптурні роботи з приватних колекцій), Терме-ді-Діоклеціана (збори античності і живопису епохи Ренесансу), а також археологічну колекцію Крипта-Бальби. Розташовані в двох палацах (Палаццо-Нуово і Палаццо деї Консерваторі) Капітолійські музеї - це цілий комплекс картинних галерей і виставкових залів з чудовою колекцією античної скульптури, мозаїки та робіт епохи Відродження.

Новий римський музей сучасного мистецтва MAXXI, відомий також як Національний музей мистецтва XXI століття - перше зібрання такого роду в Італії, де одночасно представлені кращі зразки живопису та архітектури. Відкритий на початку 2010 року, він розташований за адресою: Via Guido Reni, 4 A.


Також до унікальних зборам сучасності можна віднести комплекс Ватиканських музеїв (19 зборів, в тому числі знамениті пінакотека і бібліотека), Палаццо-Барберіні (Національна галерея античного мистецтва - одне з кращих в країні зборів ікон, портретів та інших робіт великих майстрів Відродження), музей Піо-Клементина і весь комплекс галерей Бельведера, музей палацу Палаццо-Венеція, Мусі-дель-Рісорджіменто (обширна експозиція робіт з епохи Відродження до початку XX ст.), Національний музей замку Кастель-Сант-Анджело (військовий і художній музеї), Галерею сучасного мистецтва, музей Сікстинської капели та десятки інших унікальних колекцій. До цього слід додати ще безліч приватних зібрань та виставок, серед яких виділяються Дитячий музей біля вілли Боргезе, Міський музей в палаці Кафареллі (археологічні знахідки з XVI ст. До н. Е.. По V ст. Н. Е..), Маленький музей Антикваріум -де-Сан-Пріска в однойменній церкві, Національний інститут графіки (величезна колекція, присвячена історії друкарської справи і оформлення), музей церкви Сен-Джованні, галерея Доліо Рамфілі (одна з найбагатших приватних колекцій Італії), художня галерея Палаццо-Корсіні (живопис XVI-XVII ст.), Музей Африки, оригінальний "музей мертвих" у церкви Сакро-Куоре-дель-Суффраджіо, Етруський музей і Музей антропології, Музей астрономії в обсерваторії Монте-Маріо, музей Баракка (прекрасне приватне зібрання античної скульптури), музей воскових скульптур Деллі-Чере, Музей електрики, Зоологічний музей, Музей єврейської діаспори, Музей кримінології та Музей фізики.

Популярністю також користується район Трастевере - своєрідний "альтернативний центр міста", насичений численними барами, ресторанами та нічними клубами, а також монументальний комплекс Вітторіано (1911 р.) на Пьяцца-Венеція з меморіалом Невідомого Солдата.

Навколо міста
На схід від столиці лежить оспівана письменниками область Альбано, що представляє собою однойменні пагорби і озеро, здавна був своєрідною гірськокліматичним курортом. Головними точками тяжіння тут вважаються відомий своїм першокласним білим вином і палацами епохи Відродження містечко Фраскаті, один з найбільш відвідуваних курортів в районі пагорбів Альбано - Веллерті, містечко Кастельгандольфо на західному березі озера Альбано (прямо на місці легендарного міста Альба-Лонга - батьківщини Рема і Ромула ) - літня резиденція римського папи, а також унікальні кратерного озера Альба і Немі, що додають пейзажу особливу чарівність.


У Тіволі (30 км від Риму) привертають увагу грандіозні руїни вілли Адріана (118 р. н. Е..), Що називалася "віллою п'ятисот фонтанів". Вілла д'Есте (1550 р.) являє собою грандіозний об'єкт садово-паркового мистецтва. Також приваблива лежача поблизу вілла Грегоріана з прекрасним водопадом (висота близько 160 м), гротами і парком. Гордістю регіону Альбано також є Мусі-Чівіко з прекрасною археологічної колекцією і церква Марія-делла-Ротонда.

Також заслуговують на увагу Міська галерея сучасного мистецтва в містечку Антіколі-Коррадо, Історичний музей військово-повітряного флоту і потужний замок Кастельо-Орсіні-Одескальчі (XV ст.) У Браччано, Археологічний музей міста Капена, музей папи Лео XIII в Капрінето-Романо, Етруський музей і некрополь у Черветері, Музей римського мореплавання і некрополь II-IV ст. н. е.. в Ф'юмічіно, Ефіопський музей, декілька середньовічних вілл і Археологічний музей Тусколано (древнє місто, що розташовувався в 5 км на схід) у містечку Фраскаті, катакомби Ад-Децімум (III-IV ст.) і монастир Гроттаферрата (IX ст.) в однойменному містечку, руїни римського акрополя і храму Юнони в Ланувіо, Музей Горація в Ліченце, музей Гарібальдіно в Ментане, а також побудований навколо розкопок храму II ст. до н. е.. музей Пренестінов в місті Палестрина.

Лідо ді Остія (28 км від Риму) - колишній жвавий морський порт Римської імперії, що славиться своїм античним амфітеатром, численними храмами, брукованими мостовими і розкішними термами. Недалеко від старого міста Остія-Антика, на території якого ведуться археологічні розкопки, виник пізніший місто, що перетворився на сучасну зону відпочинку з піщаними пляжами, невеликими готелями, красивою набережною, безліччю барів і ресторанчиків, а також відмінним археологічним музеєм. А в історичній частині поселення можна побачити замок Кастелло-ді-Джуіліо (XV ст.) І Археологічний музей порту Остія.

Неподалік, на самому узбережжі, лежить курортне містечко Чівітавеккія, що виріс на місці давнього Чентумчелле, який змінив Остію в якості головного порту Риму в I столітті н. е.. і продовжував залишатися таким майже дві тисячі років. Популярність місту принесли його значна фортеця Форте-Мікеланджело (XVI ст.), Замок Рокка (XV ст.), Собор Сан-Франческо-д'Ассізі (1610 р.), терми таурин у північній околиці міста, Національний археологічний музей і горезвісне " чудо Чівітавеккія "(у 1995 році статуя Мадонніна-де-Чівітавеккія, що стояла в приватному саду містечка, раптом почала" плакати кривавими сльозами ", і до теперішнього часу це незвичайне явище фіксувалося більше десятка разів).


Інший древній порт - Анціо, розташований на півдні провінції Рома, з IV в. до н. е.. був і улюбленим місцем відпочинку римських патриціїв, і важливим релігійним центром - у місті розташовувався найбільший санктуарій богині Фортуни, оточений віллами вельмож і імператорів (багато з них в тій чи іншій ступеня збереження дійшли і до наших днів). Зараз це популярний морський курорт з двенадцатікілометровой пляжною зоною, визнаний центр культурного життя і крапка відправлення на найближчі Понтійські острова.

До Анціо практично примикає інший першокласний морський курорт - Неттуно. І саме звідси починається одна з найпопулярніших пляжних зон узбережжя Тірренського моря - Рів'єра-ді-Улісс, що простягнулася майже на 100 км практично до Неаполітанської затоки. Тут розташовані такі прославлені місця, як місто Гаета з його Кафедральним собором, Єпархіальним музеєм, численними церквами і замком, місто Формія з руїнами храму Януса і театру Траяна; славиться своїми гротами, пляжами і вузькими вуличками курортне місто Сперлонга; найстаріше поселення регіону - містечко Ітрі і прилеглий монастир Мадонна делла Чивита; місто Кассіно з його кращим аквапарком регіону, а також курортні центри: Латіна, Сабаудія, Сан-Феліче-Чирчео, Террачіна, Фонді, Мінтурно-Скаурі і т. д.

Детальніше: http://guide.travel.ru