Міста Італії: Аоста

Столиця регіону - місто Аоста лежить на висоті близько 585 метрів над рівнем моря, на лівому березі річки Дора-Бальтеа при впадінні її в річку Бютье.

Це один з самих незвичайних міст Італії, збудований в типовому "гористому стилі" з дикого каменю. При цьому він має помітний слід в історії - місцеві племена салассов попсували чимало крові римлянам, за що їх стародавня столиця в 26 р. до н. е.. була зруйнована вщент, і на її місці збудований римський місто-фортеця Аугуста, з якого й виросла сучасна столиця автономного регіону.


Пам'ятки

З римських часів збереглися арка Августа, Преторіанські ворота, театр, крита галерея Кріптопортіко, арсенал із трьома невеликими храмами, руїни старої фортеці з вежею Торре-дель-Пайллерон, руїни римського амфітеатру і вілли Делла-Консолато, а також міст через річку Дора-Бальтеа .

Також чимало тут пам'ятників середньовіччя - колегіальна церква Сант-Орсо, вежі знатних родин Де Фромаж і Деї Баліві, монастир Санта-Катерина, площа Пьяцца-Ронкас, кафедральний собор Санта-Марія-Ассунта з відмінним музеєм, каплиця Сан-грата і ратуша.


Навколо міста

Неподалік від Аости знаходяться відомі терми Сент-Дідьє, мінеральні джерела в Кормаджоре (прямо біля підніжжя Монте-Бьянко) і в Сан-Вінченцо, а також безліч стародавніх фортечних споруд - Бард, Феніс, Іссон, Веррес, Шатлар, Уссель-Шатійон, Савойя -Грессоне-Сен-Жан, Сен-П'єр (зараз тут розташований Регіональний музей природних наук), Саріо-де-Ла-Тур-Сен-П'єр, а також королівський палац у Саррі.
 


Детальніше: http://guide.travel.ru