Міста Австрії: Штайр

Один з найвідоміших австрійських міст, Штайр (Steyr, нерідко вимовляється як Штейр) лежить в 30 км на південний схід Лінца, в місці злиття річок Енс і Штайр. Франц Шуберт називав Штайр "немислимо прекрасним", причому і зараз мало хто зважиться посперечатися з цим твердженням.

Перша згадка про місто відноситься до 980 р. н. е.., проте люди жили на цьому місці з часів неоліту. Швидко розбагатів на торгівлі залізною рудою і майстерності своїх зброярів, в 1287 році він вже носив статус міста, всі прилеглі землі по його імені називалися Штайр (звідси і сучасне "Штирія" - Stiermark), а в XIX столітті місто стало одним з найбільш важливих збройових центрів Європи. Навіть сьогодні він залишається передусім індустріальним містом, хоча це нітрохи не заважає знайомству з чудово збереженим історичним центром, традиційно званим Альтштадте.


Пам'яткиКращий спосіб дістатися до Альтштадте від вокзалу - з півдня, через останні вцілілі середньовічні ворота міста - Нойтор, повз Іннербергер-Штадель (зерносховище XVII століття, в якому тепер розміщується місцевий історичний музей) і церкви Штадтпфарркірхе (кінець XV століття).Головна площа Штайр Stadtplatz обрамлена красивими старими будівлями, серед яких витончено декороване будівлю Буммерлхауз (1497), яке вважається одним із символів міста. Височіє на протилежній стороні площі ратуша з її рожевим фасадом у стилі рококо і яскравою дзвіницею, а також комплекс Штернхаус (1768) з незвичайною блакитно-жовтою колірною схемою витончено доповнюють ансамбль Stadtplatz. Від площі відходить вузька вулиця Engegasse з її десятками магазинів, займають настільки ж колоритні старі особняки.На протилежному березі річки Штайр лежить настільки ж древній передмістя Штайрдорф (Steyrdorf) з його красивою церквою Міхаелеркірхе (1635), мальовничими брукованими вуличками навколо Kirchengasse, відмінним Індустріальним музеєм у колишній фабриці на Wehrgrabengasse, пішохідним містком нижче замку Ламберг у злиття річок Штайр і Енс. У північно-західній частині замкового комплексу знаходиться Schlossgalerie - майданчик для різноманітних виставок, зазвичай посвятять сучасному мистецтву. На північний захід розташований зелений Шлосспарк зі статуєю Йозефа Верндля - одного з найвідоміших збройових магнатів світу, чимало зробили для розвитку міста. На його мальовничий особняк Шлосс-Фогльсанг, до речі, можна поглянути зовсім поруч, в кінці вулиці Preuenhuberstrasse. Знавцям обов'язково варто відвідати музеї знаменитих збройових заводів Штайр, провідних свою історію з часів Середньовіччя, та й у наші дні постачають на ринок чимало найвідоміших зразків озброєння
З червня до вересня симпатичні туристичні паровози вузькоколійки Steyrtal-Museumsbahn (субота і неділя - о 14.00 і 18.30; 10 євро) курсують з Штайр до Грунбергу (Grunberg, 17 км на північний захід від міста), проходячи по найживописніших місцях околиць.

А всього в 1,5 км вгору по річці від вокзалу Lokalbahnhof височить барокова церква Хрісткіндль (XVII ст.), Що є відомим місцем паломництва. Цікаво, що під Новий рік більше півтора мільйонів різдвяних листівок розсилаються зі спеціального поштового відділення церкви по всьому світу до більшої радості філателістів планети, і ще більше приходить сюди листів від австрійських дітей, які просять у Christkind ("немовля Ісус") традиційних різдвяних подарунків.

Детальніше: http://guide.travel.ru