Міста Швеції: Гетеборг


Гетеборг, розташований на західному узбережжі країни, є другим за величиною містом Швеції і найважливішим портом країни. Місто славиться своїми чистими пляжами, прекрасними ландшафтами з численними лісами і озерами, а також живописним архіпелагом з сотні островів поблизу міської межі (доступ для іноземців обмежений, оскільки деякі острови є військовою зоною).



Сам Гетеборг, резиденція єпископа Швеції і місце розташування одного з найстаріших університетів Європи, приваблює мільйони туристів своїми старими будівлями, залишками кріпосних ровів (зараз заповнені водою і перетворені на канали) і своєю Художньою галереєю. Також цікаві Біржа (XIX ст.), Величезний парк Кюнгспаркен і оперний театр "Стора Театерн" (1859 р.), Площа Гетаплатсен зі знаменитим фонтаном "Посейдон" (1931 р.) І концертним залом (1935 р., Вважається одним з кращих залів планети), Ратуша (1672 р.), артилерійський арсенал Крунхюсет (1643 р., стара будівля міста, зараз тут діє історична виставка), 62-метрова Морська башта і Морський центр поряд з портом, церква Кристини (XVII ст.) Будинок Ост-Індської компанії (1750 р.), в якому зараз розташовані Історичний і Археологічний музеї, форт Ельфсборг (XVII ст.), а також ультрасучасний хмарочос "Гетеборг Уткікен" в несподіваній червоно-білій колірній гамі.


На головній вулиці міста - Авеню, що відходить від Гетаплатсен, знаходиться безліч магазинів і ресторанів, пабів і кафе, кінотеатрів і розважальних центрів, а також Музей мистецтва і міська бібліотека. У західній частині Авеню зосереджені художні галереї і магазини, що торгують предметами мистецтва і виробами народних промислів. Також широку популярність здобули виставковий комплекс і центр конференцій "Свенська Mассен", концертна арена "Скандінавіум", стадіон "Уллеві Стадіум", спортивний комплекс "Хеден", парк відпочинку "Лізеберг" і т. д.

У Гетеборзі налічується 16 музеїв, серед яких найцікавіші Міський музей, Художній музей, Етнографічний музей, Музей Рос (єдиний в Швеції музей художніх ремесел і дизайну), Музей історії медицини, Музей банківської справи, Обсерваторія, Музей військової історії "Скансен кронан», Музей науки "Експеріментум", Музей природної історії і Музей мореплавання "Сйофартхісторіска музеум" з акваріумом.

Детальніше: http://travel.ru