Міста Кіпру: Пафос


Пафос, розташований на південно-західному узбережжі острова, є одним з найбільш популярних міст серед туристів. Заснований, за легендою, героєм Троянської війни Агапенор ще в XIX ст. до н. е.., Пафос був столицею Кіпру в часи Римської імперії, а в його околицях, як вважали древні греки, з'явилася з піни морської богиня любові і краси Афродіта.
За часів античності місто ділилося на простягнуті вздовж берега навколо гавані Неа Пафос (Новий Пафос), де зараз розташована більшість історичних пам'яток, Като Пафос (Нижній Пафос) в якому зараз зосереджено більшість закладів і місць, розрахованих на туристів, а також безліч місць археологічних розкопок , і розташований на високому гірському плато в 19 км. на схід Ктима, де побудована більшість сучасних адміністративних будівель.


Портова фортеця (1592) була закладена ще за Олександра Македонського, але неодноразово руйнувалася і перебудовувалася. Збережені до наших днів фортифікаційні споруди, нижня частина яких використовувалася як в'язниця, а верхня на ті часи являла собою досить потужну і продуману оборонну систему, зведені турками.


У декількох сотнях метрів на північ від Пафоський гавані знаходиться одна з головних визначних пам'яток міста - пафоські Мозаїки на руїнах вілл Діоніса, Тесея і Айона, внесені до реєстру світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Поблизу від вілли Діоніса знаходиться побудований за римлян театр Одеон (II ст. Зв. Е..), Що вважався одним з найбільш значних споруд античності. І в наш час влітку в Одеоні проводяться фестивалі і театралізовані вистави. Південніше Одеона лежать руїни храму Асклепион, в якому поклонялися богу медицини Асклепію і лікували хворих, а на схід від Одеона ведуться розкопки на місці агори - античної ринкової площі. У декількох сотнях метрів на схід від вілли Діоніса лежать руїни візантійського замку Сорока колон, практично повністю зруйнованого під час землетрусу 1222 Церква Хрісополітесса побудована в XIII в. на місці древньої базиліки, фрагменти якої видні і понині. Колони, раніше підтримували склепіння церкви, є місцем паломництва - за переказами, до однієї з них був прив'язаний і піддався екзекуції апостол Павло. Ще одне "біблійне" місце міста - Катакомби Святої Соломонії з однойменної підземною церквою, над якою зараз стоїть дерево, обвішане стрічками та хустками, які нібито набувають від цього лікувальні властивості. На західній околиці Пафосу розташовані вирубані в прибережних скелях грандіозні Королівські гробниці, в яких з III в. до н. е.. ховали кіпрську знати. Поховання були розграбовані ще в античні часи, але їх архітектура вражає і сьогодні. У Ктимі, поруч з палацом єпископа, знаходиться Візантійський музей з колекцією ікон періоду XII - XVIII ст., А поруч з ним, в будівлі минулого століття, - Етнографічний музей Еліадіс з предметами повсякденного життя кіпріотів від епохи неоліту до наших днів. Також цікаво відвідати філія Нікосійського археологічного музею, чия експозиція налічує тисячі предметів, знайдених в цих місцях і датуються періодом з VIII тисячоліття до н. е..


Ланцюжок чудових пляжів тягнеться по південному узбережжю прямо уздовж вулиць Пафосу. Найбільш улюблені відпочиваючими Героскіпу Паблік Біч, Амалтеі Біч і знаменитий Корал Бей Біч. З урахуванням того, що кожен готель або кемпінг має ще й свої власні пляжі, загальна довжина зони купання в районі Пафосу тягнеться більш ніж на 80 км.

Детальніше: http://guide.travel.ru