Міста Кіпру: Нікосія


Нікосія (Лефкосия) - один з найдавніших міст світу, є кіпрською столицею з Х в., В той час як сліди перших поселень на її території відносяться до бронзового віку (тоді вона називалася Ледра). Розділена в наші дні демаркаційною лінією, вона, тим не менш, примудрилася зберегти особливу чарівність старого льовантійського міста. "Стара Нікосія", тобто центральна частина міста, має радіальну планування і охоплена кільцем значних кам'яних бастіонів і масивних воріт Венеціанської стіни (1567-1570 рр..).
Одним з архітектурних шедеврів захисного кільця старої Нікосії вважаються знамениті Брами Фамагусти, у внутрішніх приміщеннях яких зараз регулярно проводяться виставки і музичні вечори (прекрасна реставрація воріт була удостоєна міжнародного призу "Юроп Ностра"). Найстарша візантійська церква Нікосії - Хрісалініотісса (1450) з колекцією візантійських ікон, розташована в декількох сотнях метрів на північ від Воріт Фамагусти. Усередині стін розташована більшість визначних пам'яток столиці, відстані між ними невеликі і практично все можна обійти пішки. Вузькі вулички старовинних будинків з вапняку, прикрашених балконами і традиційними віконницями, утворюють історичну пішохідну зону старого кварталу Лайки Гетонья ("сусідський квартал") поряд з площею Платеа Елефтеріас (Площа Свободи), напроти бастіону Д'авіла. У цьому районі також зосереджена безліч оригінальних магазинів, ресторанів і кав'ярень, а також одна з основних торгових вулиць міста - пішохідна вулиця Ледра.


"Кращий європейський музей 1991 р." - Левентіс (Муніципальний музей Нікосії), з прекрасною експозицією з історії міста, також цікавий Кіпрський музей ювелірного мистецтва із зборами ювелірних прикрас, предметів культу і срібного посуду кінця XIX - початку XX в., Теж розташований на території Лайки Гетонья. За музеєм Левентіс лежить знаменита своїм іконостасом церква Тріпіотіс (1695), а на схід від вулиці Ледра - не менш відома церква Фанеромені (1872 р.), в якій покояться останки кіпрських священнослужителів, страчених турками в 1821 р. У центрі столиці, між старою і новою резиденціями, на однойменній площі, розташована одна з головних визначних пам'яток столиці - Палац архієпископа (1960 р.). Тут знаходиться резиденція вищої духовної особи Кіпру, а з урахуванням того значення, яке мала і має православна церква в житті кіпріотів, це місце по праву можна вважати серцем країни. Перед палацом встановлено пам'ятник архієпископу Макаріосу III - першому президентові незалежного Кіпру. На території архієпископства знаходиться Кафедральний собор Св. Іоанна з прекрасними фресками, побудований в 1662 р. на місці монастиря бенедиктинців. У самій резиденції архієпископа розташовані Візантійський музей та Галерея мистецтв з однією з кращих в світі колекцій візантійських ікон VIII-IX ст. і багата бібліотека. На першому поверсі старої резиденції архієпископа знаходиться Музей народного мистецтва з прекрасною колекцією традиційних виробів з дерева, кераміки, національного одягу і меблів. Поруч з Палацом архієпископа розташовані і інші цікаві місця столиці - розкішний Будинок Хаджігеоргакиса Корнесиоса з експозицією ікон, кераміки, монет і кухонного начиння (працює навіть справжня турецька лазня), а також Музей національного опору із зборами історичних документів, фотографій і особистих речей кіпріотів, що билися проти британських колонізаторів.


Поза венеціанських стін, на місці старого кріпосного рову, простягнулося зелене півкільце Муніципального парку - краще місце для прогулянок і спокійного відпочинку, а також найцікавіший музей Нікосії - Музей Кіпру (1908 р., з 1935 р. йде реорганізація підземних приміщень, що продовжується до цих пір). Це найбільший археологічний музей на острові, його експозиції та окремі виставкові галереї займають 14 залів, також є відмінна бібліотека і фотоархів. Цікаві також Врата Аммохостоса і статуя Свободи, Галерея сучасного мистецтва (напроти бастіону Констанца), Кіпрський музей пошти і філателії, а також побудована на місці зруйнованої августинської церкви Мечеть Омерійе.

Детальніше: http://guide.travel.ru