Міста Кіпру: Лімасол


Лімасол, розташований на південному узбережжі острова, є другим за величиною містом після Нікосії і відомий насамперед своїми пляжами і курортними районами Потамос Йермасойас, Аматус і Централос. На північ від міста лежить ще одна "туристична мекка" острова - мальовничий масив Троодос. Численні архітектурні пам'ятники Лімасола і його околиць можуть скласти конкуренцію будь-якому історичного регіону Середземномор'я.



Стара резиденція правителів острова - побудований лицарями ордена госпітальєрів замок Колосси (1454), що підноситься на рівнині Епіськопі приблизно в 10 км. на захід від міста, стоїть в оточенні кипарисових алей і цитрусових садів. Триповерхова башта замку (висота - 25 м., товщина стін - більше 2,5 м.) увінчана спостережної майданчиком, на яку і сьогодні можна піднятися і оглянути околиці. У підвальних приміщеннях вириті величезної глибини колодязі, що постачали його водою, і розміщені старі винні підвали лицарів Ордена Святого Іоанна, що послужили "батьківщиною" знаменитого вина "Коммандарія".


У 200 м. від "старого порту" знаходиться зведена на початку XIV ст. на руїнах візантійського замку знаменита Фортеця Лімасола, в каплиці якої в 1191 вінчалися англійський король Річард Левине Серце і Беренгарія Наваррськая. Після неодноразових перебудов і реконструкцій, в цитаделі розмістили експонати Музею середньовіччя, будівля якого виявилося в буферній зоні, що розділяє греків і турків. У музеї представлені лицарські обладунки та зброю різних епох, старовинні монети, посуд, тут же цікава колекція стародавніх могильних плит. З верхнього майданчика, на яку ведуть круті сходи, відкривається прекрасна панорама Лімасола і околиць. Навпаки фортеці стоїть діюча до цих пір мечеть Джамі Кебір, поряд з якою знаходяться турецькі лазні Хамам.


Монументальний Палац єпископа Лімасола розташований на перетині вулиць Ейрініс і Еносеос на захід від критого ринку. Обов'язково відвідайте Міський парк і Зоопарк, лежачі на березі моря. Саме тут щорічно, у серпні - вересні, проводиться йде корінням в далеке минуле знаменитий Свято вина, що проводиться місцевими винзавод. У цей час можна спробувати будь-яке вино місцевого виробництва безкоштовно і без будь-яких обмежень, послухати народні пісні і стати учасником стародавніх обрядових церемоній, якими традиційно супроводжується виноробство у всіх країнах світу. Недалеко від "старого порту" лежить саме знамените виноробне підприємство Кіпру - завод KEO, який щоденно (крім суботи та неділі) проводить безкоштовні екскурсії по своїх цехах, з відвідуванням знаменитих винних льохів і безкоштовною дегустацією продукції KEO. Тут же можна дешевше, ніж у більшості міських магазинів, купити вподобаний вино.
Цікаво відвідати Музей народного мистецтва на Аджіо Андрео - одній з головних торгових вулиць міста, а також Художню галерею з колекцією твори сучасних кіпрських художників і Лімасольском районний археологічний музей із зібранням знахідок з довколишніх стародавніх міст Куріон і Аматус.

Детальніше: http://guide.travel.ru