Міста Кіпру: Ларнака


Ларнака розташована на місці, де колись знаходився побудований в Х ст. до н.е. і неодноразово згадується в Біблії місто Китіон, заснований онуком Ноя. Третій за величиною місто на Кіпрі після Нікосії і Лімасола, Ларнака відома під своїм сьогоднішнім ім'ям з 1600 р. н. е.. У XVIII в. місто стало важливим торговим центром Кіпру, найбільші європейські держави мали тут свої представництва. Сьогодні Ларнака є одним з кращих курортних районів острова, в його зручній гавані знаходиться першокласний яхт-клуб, який користується всесвітньою популярністю.



Найбільш цікавий "біблійний момент" в історії цього регіону - життя і чудесне відроджений з мертвих Ісусом найвідомішого місцевого жителя - Святого Лазаря. Лазар після воскресіння перебрався на Кіпр і прожив тут 30 років, ставши першим єпископом нинішньої Ларнаки. Тут же, в Китіон, він і був похований. У його пам'ять в центрі міста, в двох кварталах на захід від набережної, побудована церква Св. Лазаря (IX ст.), Серед найбільш цікавих особливостей якої - дерев'яний бароковий іконостас і капітелі Корінфа у підстави арочного зводу. На мармуровому саркофазі святого викарбувано напис: "Лазар, друг Христа". Св. Лазар досі вважається покровителем Ларнаки, і за тиждень до православної Пасхи городяни святкують Воскресіння Лазаря, проносячи вулицями міста присвячену йому ікону, яка все інше час зберігається в церкві.


Ларнакская фортеця (1625 р.) височить на південному краю Пальмової набережній (Фінікудес) - улюбленого місця відпочинку та прогулянок городян і туристів, а встановлений на набережній бюст грецького полководця Кімона, загиблого в 449 р. до н. е.. при звільненні Кіпру від персів, - одна з головних визначних пам'яток міста (де ще в світі можна знайти пам'ятник полководцю настільки древньої епохи?). Грізна фортеця Ларнаки контролювала вхід в зручну гавань, жоден корабель не міг увійти в порт доти, поки постріл з кріпосного знаряддя не повідомляв про те, що йому дозволено пристати до берега. При англійців фортеця використовувалася як в'язниця, в даний час тут розташований невеликий музей із знахідками з древнього Китіона та інших районів острова, на відкритому повітрі виставлені могильні плити і ядра для катапульт, а в приміщеннях другого поверху знаходяться збройова колекція і предмети з археологічних розкопок. Поруч з фортецею височіє мечеть Джамі Кебір, перебудована турками з католицького собору.


За прикладом Нікосії, один із старовинних кварталів Ларнаки був відреставрований, і зараз Лайки Гетонья ("сусідський квартал") став одним з центрів тяжіння для туристів. Реставрація ведеться порівняно недавно, але вже зараз вигляд старого міста виразно вимальовується в цьому прибережному районі. Археологічний музей, розташований на площі Калогреон, виставляє предмети, виявлені під час розкопок в античному Китіон, а також на території Кірокіттіі - стародавнього поселення періоду VI тисячоліття до н. е.. Місце розкопок Китіона знаходиться відразу за будівлею музею, тому паралельно з екскурсією по самому музею, можна оглянути залишки стін, зведених, як вважають, ще микенцами в XIII в. до н. е..


Найбільш цікавим музеєм міста вважається Музей Піерідіса в одній з небагатьох збережених вілл XIX в. Тут зберігається краща на острові приватна колекція, присвячена історії Кіпру - кераміка, вироби зі скла, зразки одягу, меблів і зброї різних епох, починаючи з часів неоліту до середньовіччя. Тут же відкрито невеликий сувенірний магазин, а з верхньої оглядової площадки відкривається прекрасний вид на "стару Ларнаки" і узбережжі.

Околиці Ларнаки широко відомі своїми чудовими курортними місцями - до півдня від Ларнакской фортеці лежить один з кращих пляжів регіону - Маккензі Біч, уздовж забудованої готелями прибережної смуги на північ від яхт-клубу Марина - відмінний пляж Золотий бухти та ін


У селі Кіті (11 км на північний захід від Ларнаки) розташована церква Панайа Ангелоктістос, яка, згідно з легендою, була побудована ангелами (назва церкви так і перекладається - "побудована ангелами"). Храмовий комплекс складається з трьох будівель різних епох - римсько-католицької каплиці XIV в., Побудованої на місці базиліки VI ст., Візантійської церкви XI в., І візантійської каплиці Св. Козьми і Даміана (XII ст.). Місцем паломництва є дивом збереглася прекрасна мозаїка, що зображує Діву Марію з Христом на руках і архангелів Михаїла та Гавриїла - одна з найдавніших серед виявлених на острові.

Церква Айос Антоніос, яка знаходиться на пагорбі на північ від Ларнаки, варто відвідати через фресок періоду Середньої Візантії.

Постачав Ларнаки водою акведук був побудований при турках в 1745 р. і його можна побачити біля дороги Ларнака - Лімасол всього в двох кілометрах від міста. Цікаво, що акведук використовувався за своїм прямим призначенням до 1939 р.


Ще одне популярне місце - Соляне озеро в районі Ларнакского аеропорту. За легендою, Св. Лазар перетворив на соляне озеро людини, який відмовився дати йому гроно винограду. У давнину тут добували сіль, видобувають і зараз, але в незначних кількостях. А головним фактором тяжіння цих місць є те, що на зиму на озеро прилітають зграї рожевих фламінго. Обов'язково слід відвідати мечеть Хала Султан Текке (1816), зведену на місці падіння метеорита на краю Соляного озера, - одну з головних мусульманських святинь, оскільки тут похована Умм Харам, тітка пророка Мухаммеда. Її прах покоїться в саркофазі в спеціальній прибудові, до якої можна пройти через головний зал.

Перший і єдиний у своєму роді Парк верблюдів розташований в 17 км від Ларнаки. У 1998 році в ці краї завезли всього 25 дромадерів, і з тих пір вони розмножилися і встигли перетворитися на місцевих улюбленців публіки, залишаючись, проте, цілком робочими тваринами, яких і вивчають, і інтенсивно використовують для нескладних робіт.

Детальніше: http://guide.travel.ru